Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Christijan Albers
Christijan Albers
Foto: Johannes Dalhuijsen

Albers: het is keihard knokken

02 FEB 2013

RIJSWIJK - De Formule 1 staat bekend om zijn glitter en glamour, beeldschone pitspoezen en ongeëvenaarde snelheden. Als coureur is het echter elke dag keihard knokken om ieder rondje op de baan het beste uit jezelf te persen. ,,Het echte genieten van de Formule 1 begint pas als je gestopt bent'', zegt Christijan Albers, de laatste Nederlander die actief was in de koningsklasse van de autosport. Na 6 jaar krijgt hij komend seizoen in Giedo van der Garde eindelijk een opvolger. ,,Als formule 1-coureur geldt: you're living in the fast lane. Eigenlijk is het best wel heavy'', aldus Albers.

Op 33-jarige leeftijd heeft Albers zijn racecarrière ingeruild voor het zakenleven. „Ik heb het geluk gehad dat ik talent had voor racen, maar ook ondernemen zit me in het bloed.” Albers reed van 2005 tot en met 2007 in de populairste raceklasse ter wereld. Hij kwam voor Minardi, Midland en Spyker tot 46 grands prix, waarin de vijfde plaats in de GP van de Verenigde Staten (2005) zijn beste resultaat was.

Het werd volgens Albers wel eens tijd ook dat hij een opvolger zou krijgen. „Eigenlijk is het al veel te lang geleden dat er een Nederlander in de Formule 1 reed.” Hij voorspelt dat de entree van Van der Garde bij het team van Caterham een 'boost' geeft aan de publieke belangstelling in ons land.

Als formule 1-coureur ben je dag en nacht met je sport bezig. Om 7 uur 's ochtends ga je het hotel uit om naar de baan te gaan en om 9 uur 's avonds ben je weer terug. Pas als het allemaal ophoudt en je het normale leven weer in gaat, geniet je pas van waar je allemaal bent geweest.”

Albers hoopt dat Van der Garde bij Caterham, een team dat doorgaans in de achterhoede rijdt, de tijd krijgt om te groeien. „Iedereen weet dat Giedo niet in de beste auto gaat rijden. Ik hoop dus dat iedereen realistisch is en hem een beetje de tijd geeft. Het allerbelangrijkste is het gevecht met teamgenoot Charles Pic, dat is zijn eerste concurrent, die moet hij gaan verslaan. Mentaal zal hij heel sterk moeten zijn. Pas als alles om hem heen klopt, kan hij presteren.”

20.2 °C
WZW5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.54
+ / - +0.83%
PSV`er De Jong waakt voor...
- PSV`er Siem de Jong over de komende clash van PSV met Rostov in de Champions League, verslaggever...