SNELNIEUWS

Donderdag 29 september
`Zege Ajax belangrijk met oog op...
Ajax-watcher Mike Verweij blikt vooruit op het Europa League-duel met Standard Luik en trainer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Zwalkend beleid

04 JUN 2010

GEEN - Bondscoach Michel van den Heuvel werd twee maanden geleden weinig stijlvol ontslagen door de hockeybond. Tijdens het WK in India, waar Oranje derde werd, kreeg hij openlijk steun van 'teammanager' Ties Kruize. Als KNHB-bestuurslid topsport ontsloeg Kruize de keuzeheer drie weken later. Hoewel Van den Heuvel voldeed aan de doelstelling - het halen van de halve finales - moest hij onder meer vertrekken vanwege een gebrek aan uitstraling.

De aanstelling van opvolger Paul van Ass gaat weer gepaard met de nodige commotie. De bond heeft namelijk de eigen profielschets voor de volgende bondscoach genegeerd. De eigen opleiding staat altijd hoog in het vaandel en internationale ervaring is een vereiste. Van Ass heeft daarentegen nog geen trainersdiploma om de mini's te trainen. Hij heeft zowel nationaal als internationaal nog nooit een aansprekende titel gewonnen.

Intussen kreeg FIH-mastercoach Marc Lammers, die met de vrouwen Europese titels, Champions Trophy's, een WK én Olympische Spelen won, te horen dat hij geen bondscoach kan worden vanwege een gebrek aan ervaring. Er zou een te groot verschil zijn tussen het vrouwen- en mannenhockey. Een drogreden. De Australiër Ric Charlesworth leidde de Australische hockeysters van 1993 tot 2000 en is momenteel wereldkampioen met de mannen. De Duitser Markus Weise was bondscoach van de Duitse vrouwen en is nu olympisch kampioen met de mannen. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Lammers gewoon buiten de deur is gehouden. Hij is daarmee de tweede coach, die de dupe is van het zwalkende KNHB-beleid.

Hoewel er met zeven gegadigden is gesproken, lijkt de keuze voor Van Ass simpelweg voort te komen uit het 'old boys network', waarbij de bond het oor zelfs te luister heeft gelegd bij enkele routiniers van het Nederlandse elftal. Zij wilden Van Ass graag. Dat die keuze verder niet gebaseerd is op opleiding of ervaring, schijnt niemand nu te interesseren.

Van Ass heeft nu gelijk een achterstand. Hij heeft een reeks sceptici in zijn nek hangen. Het is de vraag of Van Ass de mindere periode van het Nederlandse mannenelftal, die nu al tien jaar duurt, kan stoppen. Hij zal zeker voor een frisse wind zorgen. En hij is een man die gewoon zijn eigen koers volgt. Maar of dat voldoende is? Het eerste antwoord kan hij aankomend weekeinde geven. Dan speelt hij met HGC in de finale om het Nederlands kampioenschap hockey tegen viervoudig titelverdediger Bloemendaal. Hij kan voor een stunt zorgen, maar het ligt veel meer voor de hand dat hij er met HGC gewoon afgaat tegen Bloemendaal.

18.4 °C
ZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.27
+ / - +0.54%
`Zege Ajax belangrijk met oog op...
Ajax-watcher Mike Verweij blikt vooruit op het Europa League-duel met Standard Luik en trainer...