SNELNIEUWS

Donderdag 29 september
`Zege Ajax belangrijk met oog op...
Ajax-watcher Mike Verweij blikt vooruit op het Europa League-duel met Standard Luik en trainer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

TeleVisie: Leve Europa League

07 DEC 2012

Van de 48 overgebleven Europese deelnemers aan de Champions- en Europa League 2013 komt er slechts één uit Nederland. Dramatisch weinig met zes inschrijvingen bij aanvang van het seizoen.

Foto: De Telegraaf

Kampioen Ajax, dat nota bene een poule moest overleven met de kampioenen van Spanje, Duitsland en Engeland, overwintert als enige. En dat na het vertrek van dragende spelers als Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel, Vurnon Anita, Theo Janssen, Ismaïl Aissati en een geblesseerde Kolbeinn Sigthorsson.

Terwijl PSV en FC Twente in allerminst indrukwekkende Europa Leaguepoules werden uitgeschakeld. Waarbij beide clubs de indruk wekten dit bewust te laten gebeuren met het oog op de nationale competitie. Vanwege de miljoeneninvesteringen in Eindhoven en Enschede nemen ze geen genoegen met minder dan een plaats in de Champions League volgend seizoen. Daarvoor moeten PSV en FC Twente eerste of tweede worden in de eredivisie. Dick Advocaat en Steve McClaren kunnen daar na de winterstop geen Europees voetbal bij gebruiken.

Intussen tonen ze zich bij Ajax, dat graag het kampioenschap prolongeert, juist dolblij met de Europa League. Opnieuw kijken ze in Amsterdam iets verder dan in Eindhoven en Enschede. Voor Frank de Boer staat de groei van het elftal en de persoonlijke ontwikkeling van zijn spelers voorop. De knock-outwedstrijden op internationaal niveau helpen daarbij. De trainer van Ajax gelooft net zo goed dat jonge talentvolle spelers sterker en weerbaarder worden als ze elke drie dagen aan de bak moeten.

Nederlandse clubs en voetballers hebben moeite met een dergelijke regelmaat gezien de vracht aan punten die wordt gemorst rond internationale verplichtingen. Ervaring opdoen, brengt ze verder en zal zich later uitbetalen: sportief en financieel. Prestaties in Europa verhogen namelijk ook de marktwaarde van clubs en spelers. Een belangrijk facet voor clubs uit een opleidingsland als Nederland.

Overigens kan een resultaat in Europa een impuls betekenen voor resultaten in de Nederlandse competitie. Zie de inhaalrace van Ajax vorig seizoen na de overwinning bij Manchester United. Na de zege op Old Trafford won Ajax de resterende twaalf competitieduels en werd kampioen. Intussen heeft UEFA-voorzitter Michel Platini de Europa League een slechte dienst bewezen door ruimte te geven aan discussies over het schrappen van het tweede Europese bekertoernooi.

Natuurlijk moet er iets bedacht worden om clubs te bewegen met hun sterkste formatie te spelen, tribunes (desnoods met stuntprijzen) vol te krijgen en de wedstrijden in poulefase tot het laatste moment interessant te houden. Een bijna onmogelijke opgave, maar wel een uitdaging voor de UEFA. Maar het toernooi de nek omdraaien zou een verschrikkelijke vergissing zijn. Het toernooi afschrijven omdat er maar één Nederlandse ploeg over is na de jaarwisseling, getuigt van fout opportunisme.

Vorig seizoen en het jaar daarvoor was het toernooi met respectievelijk AZ en daarvoor PSV en FC Twente als kwartfinalisten in de knock-outfase nog een geweldig Europees bekertoernooi. De Europa League blijft een belangrijk en uitdagend internationaal toernooi voor clubs uit de subtop van Europa en dient voor veel profspelers als opleidingsplatform. Wie het niet interessant vindt, kijkt niet of neemt niet deel. Dat laatste zou ongewenst kortzichtig zijn. Zeker voor Nederland als Europa Leagueland. Al is het niet realistisch om het jonge onervaren Ajax als grootste titelkandidaat te zien op 15 mei in de Amsterdam ArenA.

17.6 °C
ZW5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.27
+ / - +0.54%
`Zege Ajax belangrijk met oog op...
Ajax-watcher Mike Verweij blikt vooruit op het Europa League-duel met Standard Luik en trainer...