Zoeken
  Zoeken met  
14.2 °C
O3
 
files 116
98 km.
euro95
diesel
1,821
1,499
 
 

SNELNIEUWS

Zondag 20 april
`Schandalige actie Ajax-fans`
De bekerfinale werd ontsierd door een vuurwerkaanval van Ajax-fans. Chef voetbal Valentijn Driessen...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
ma 25 feb 2013, 07:43

Voetbal in diskrediet door PSV

Van onze Telesportredactie

Wissels en Dick Advocaat: het blijft een ongelukkige combinatie. Met een 'Robbentje' stond de PSV-trainer aan de basis van de ineenstorting van de Eindhovense koploper bij Feyenoord. Bijna negen jaar na dato (EURO 2004: Bosvelt voor Robben) ging de gelouterde Advocaat opnieuw opzichtig in de fout. Met een onbegrijpelijke verdedigende vervanging (Engelaar voor Matavz) wisselde de voormalig bondscoach zijn elftal uit de wedstrijd. Het met wit spelende PSV stond 1-0 voor, waar het met zwart spelende PSV van de tweede helft met 2-1 verloor.

Foto: De Telegraaf
Foto: ANP

Advocaat beriep zich op gebrek aan kwaliteit en mentaliteit in de selectie en wierp verkeerde tactische en personele keuzes verre van zich. Hij legde daarmee de schuld van de nederlaag bij de PSV-leiding bestaande uit directeur Tiny Sanders en technisch manager Marcel Brands vanwege hun weigering kwaliteit in te kopen.

Gedeeltelijk terecht, maar in het specifieke geval Feyenoord-PSV waren het vooral Advocaats tactische (defensievere 4-4-2 in tweede helft) en personele keuzes (de onbekwame Zanka als rechtsachter en ritmeloze Engelaar als invaller), die PSV de das om deden. Anders is het onverklaarbaar dat PSV zich met tien man op karakter langs FC Utrecht knokt en iemand als Dries Mertens alleen thuis geeft in het hem vertrouwde Philips Stadion, maar in toppers buitenshuis in een vijandige atmosfeer niets laat zien.

Symbolisch voor PSV dat in twaalf uitduels tien punten minder (20) pakt dan in Eindhoven (30). De gifkikker in Dick Advocaat lukt het dus niet zijn instelling over te brengen getuige de slappe hap in De Kuip. PSV is een team in goede tijden, maar hangt als los zand aan elkaar in slechte tijden. Los van het gebrek aan zelfbewustzijn. Iets wat diverse PSV'ers op het verkeerde moment toonden.

Advocaat speelde na afloop de zelfverzekerde trainer die totaal niet twijfelt aan de landstitel voor PSV. En Lens stond Mathijsen ordinair op te wachten om hem een lesje te leren. Wat volgde was wat duw- en trekwerk tussen Feyenoorders en PSV'ers. De Brabanders hadden beter op het veld voor elkaar kunnen knokken.

Een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal is onvermijdelijk voor Lens als aanstichter van het opstootje, en voor Mathijsen vanwege diens elleboog tijdens het duel onder de kin van Lens. In deze tijd dat de KNVB de woorden 'respect' en 'voorbeeldfunctie' met hoofdletters schrijft, kan de bond niet accepteren dat profs het voetbal zo in diskrediet brengen.

En wat doet bondscoach Louis van Gaal met deze twee internationals? De PSV-leiding moet het gedrag van Lens sowieso veroordelen. Al valt dat van Brands en Sanders historisch gezien niet direct te verwachten. Getuige het eerder goedpraten (Brands) van het wangedrag van Toivonen en de lage aanval van Sanders op de Nederlandse arbitrage. Overigens trachtte directeur Sanders - toen de kritiek losbarstte en het te heet onder z'n voeten werd - andere clubdirecties vergeefs voor het PSV-karretje tegen de arbitrage te spannen. Geniepig, en iets waarmee het voetbal ook in diskrediet wordt gebracht.


`Schandalige actie Ajax-fans`
De bekerfinale werd ontsierd door een vuurwerkaanval van Ajax-fans. Chef voetbal Valentijn Driessen...