Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Zaterdag 23 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Cruijff
Cruijff
Foto: Rene Bouwman

Wembley geheel in teken van Nederlandse legende

Engeland gaat Johan Cruijff groots eren

26 MRT 2016

LONDEN - De Engelse voetbalbond gaat Johan Cruijff zo mogelijk een nog groter eerbetoon geven dan Nederland tijdens de vriendschappelijke interland Engeland-Nederland in het Wembley-stadion.

De Engelsen verwachten een volgepakt Wembley-stadion in Londen en willen dat vanaf de veertiende minuut oplichten met grote beeltenissen van Johan Cruijff. Het duel wordt niet opnieuw stilgelegd in de veertiende minuut maar zal er wel een 60 seconden lang applaus losbarsten onder de 80.000 toeschouwers.

Johan Cruijff voorafgaand aan de Europa Cup 1-finale van 1992.
Johan Cruijff voorafgaand aan de Europa Cup 1-finale van 1992.
Foto: Hollandse Hoogte

Ook bij de entree van Wembley zullen er herinneringen aan Johan Cruijff zijn. Op vele manieren heeft Wembley altijd iets magisch gehad voor Cruijff. Hij won er in 1971 de Europa Cup met Ajax door Panathinaikos met 2-0 te verslaan. Later veroverde hij als trainer de Europa Cup in datzelfde stadion ook met Barcelona dankzij de beroemde vrije trap van Ronald Koeman (1-0). In 1996 zag hij ook nog eens zijn zoon Jordi in het Nederlands elftal tegen Engeland op Wembley spelen tijdens het EK van 1996.

Johan Cruijff won in 1992 door een doelpunt van Ronald Koeman de Europa Cup 1 met FC Barcelona.
Johan Cruijff won in 1992 door een doelpunt van Ronald Koeman de Europa Cup 1 met FC Barcelona.
Foto: Hollandse Hoogte

De FA heeft kosten noch moeite gespaard voor het eerbetoon aan Cruijff. De bond had vorige week al 100.000 officiële programmaboeken laten drukken voor iedere bezoeker en alle genodigden. Daarin stond een prachtig eerbetoon van de in Engeland werkzame Ronald Koeman aan de toen nog levende Cruijff. Op het moment dat de Nederlandse voetballegende overleed, liet de FA alle 100.000 programmaboeken opnieuw drukken met een volledig aangepast eerbetoon van Koeman aan zijn oude meester.

Voor het Engelse voetbalpubliek staat Cruijff, hoewel hij nooit uitkwam voor een Engelse club, als wereldster op ongekende hoogte. Miljoenen Britten, onder wie vele voetbaliconen, zijn hem dankbaar voor de manier waarop hij het voetbal in de jaren zestig en zeventig in vele opzichten heeft veranderd.

DOSSIER CRUIJFF

In het 'Dossier overlijden Johan Cruijff' vindt u al het nieuws over het overlijden van de legendarische nummer 14.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%