Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Gianni Romme.
Gianni Romme.
Foto: ANP

Schaatsen in revisie

06 DEC 2012 Frank Woestenburg

ASTANA - Hij vreest dat het een helse klus zal worden de doorgaans zo conservatieve leden van de Internationale Schaats Unie te overtuigen van de noodzaak tot vernieuwing. „Want zij nemen de besluiten, niet ik.” Maar als het aan Gianni Romme ligt, gaat de huidige opzet van het schaatsen snel ingrijpend op de schop. De Nederlandse bondscoach van de Italiaanse schaatsers vindt de wedstrijdkalender te vol en onoverzichtelijk.

„Het is zowel logistiek als financieel nauwelijks meer te behappen”, aldus Romme, die erop wijst dat bonden of sporters vaker noodgedwongen de keuze maken om World Cups over te slaan. „Zo ontbraken in Kolomna en Astana bijna alle Amerikanen. Er moet iets gebeuren. Linksom of rechtsom, maar dit werkt niet.”

De voormalige wereld- en olympisch kampioen vindt niet alleen dat er te veel World Cups worden gehouden (negen), maar stelt tevens dat vier titeltoernooien in één winter (één EK, drie WK’s) te veel is. „Het is haast niet uit te leggen. Wie is er nou de sprintkoning van het schaatsen? Is dat degene die goud wint op de 500 meter bij de WK afstanden of de wereldkampioen sprint?”

Lees het volledige verhaal over Gianni Romme in de betaalde online versie van De Telegraaf (gratis voor abonnees of eenmalig voor 1,10 euro).

 

 

20.2 °C
Z4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 445.38
+ / - -0.56%
Sven Kramer: `Gaaf van Froome`
Sven Kramer was behoorlijk onder de indruk van de verrassende stunt van Chris Froome in het slot...