Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Minister Edith Schippers
Minister Edith Schippers
Foto: anp

Pokerspel rond tweede baan in Nieuw Thialf

08 DEC 2012 Van onze schaatsmedewerker

HEERENVEEN - De provincie Friesland wil slechts geld op tafel leggen voor de vernieuwbouw van Thialf met één wedstrijdbaan. Daarvoor is Friesland bereid 50 miljoen euro uit te trekken. Een tweede topsportbaan in het nieuwe complex, een wens van vele schaatstoppers onder wie Sven Kramer, moet door andere partijen zoals de rijksoverheid worden gefinancierd. Dat stelt een ruime meerderheid van de partijen in Provinciale Staten na een eerste raadpleging in de Statencommissie.

Hoewel het formele besluit pas op 19 december wordt genomen, lijkt Friesland daarmee een risico te nemen met de toekomst van Nieuw Thialf. De KNSB eist dat de nieuwe nationale ijstempel met twee banen wordt uitgerust om de internationale voorkeurspositie te kunnen behouden. Daarom moet er behalve een wedstrijdbaan voor recreanten en grote schaatstoernooien ook een aparte baan komen voor topsport en opleiding van talenten. „We hebben doorlopend aangegeven dat de KNSB voor een Nieuw Thialf met twee banen gaat”, zegt directeur Paul Sanders. „Onze schaatstoppers hebben nu eenmaal 365 dagen per jaar ijs nodig.”

Sanders zegt dat de Friezen hoog spel spelen door een tweede baan ter discussie te stellen. „Friesland en Thialf zijn merken. De provincie moet daarom van haar eigen kracht uitgaan. Maar we praten ook met initiatiefnemers in Zoetermeer en Almere en je weet nooit hoe die discussie afloopt.”

De KNSB sprak in november een duidelijke voorkeur uit voor Nieuw Thialf als nationaal schaatscentrum, mits met een dubbele 400 meterbaan. Volgens Thialf-directeur Eelco Derks is het spel nog niet gespeeld. Hij zegt de provinciale toezegging van 50 miljoen euro waardevol te vinden. „Daarmee is het fundament in elk geval gelegd. Het is nu aan ons, de KNSB, en de sportwereld om de maatschappelijke betekenis van Thialf bij de rijksoverheid te benadrukken.”

De Friese commissaris der Koningin John Jorritsma heeft inmiddels een gesprek gevoerd met minister Edith Schippers over een rijksbijdrage van rond de 20 miljoen. „Voor mij is het glas voorlopig half vol”, aldus Derks. „Maar ik besef wel dat met slechts één baan de toekomst van Nieuw Thialf als nationaal schaatscentrum op losse schroeven staat.”

lees meer over

18.4 °C
ZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.27
+ / - +0.54%
Sven Kramer: `Gaaf van Froome`
Sven Kramer was behoorlijk onder de indruk van de verrassende stunt van Chris Froome in het slot...