Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
VLNR: Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Freek van der Wart en Niels Kerstholt.
VLNR: Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Freek van der Wart en Niels Kerstholt.
Foto: ANP

Zilver voor de shorttrackmannen

09 DEC 2012 Van onze shorttrackmedewerkster

De Nederlandse shorttrackploeg heeft voor het tweede achtereenvolgende weekend zilver gepakt op de aflossing. Oranje moest in de finale in Shanghai alleen de ongeslagen Koreanen voor zich dulden.

Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma konden lang op de Zuid-Koreaanse ploeg jagen, maar kwamen in de laatste ronde tekort voor goud. Olympisch en wereldkampioen Canada eindigde als derde. Het zilver is de tweede medaille dit weekeinde voor de Nederlandse shorttrackploeg. Zaterdag won Kerstholt brons op de 1000 meter. 

Wereldrecord

De Nederlandse vrouwenploeg schaatste naar de zevende plaats. In de B-finale, waarin ook Nederland uitkwam, bracht de Zuid-Koreaanse vrouwenploeg het wereldrecord op 4.06,366. Daarmee was het viertal sneller dan de toptijd van China tijdens de winterspelen in Vancouver.

Van der Wart naast medaille

Freek van der Wart greep in zijn eerste individuele finale van het seizoen naast de medailles. De Zuid-Hollander werd in bronzen positie onderuit gereden door Michael Gilday. Daarvoor werd de Canadees bestraft met een penalty. Van der Wart eindigde als vierde. Het goud ging naar regerend wereldkampioen Yoon-Gy Kwak, voor zijn voormalig landgenoot en vijfvoudig wereldkampioen Victor An.

Op de sprint reed Daan Breeuwsma naar de zesde plaats. Beide Nederlanders verdienden met die prestatie een nominatie voor de winterspelen van Sotsji in 2014.

14.0 °C
ZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 454.48
+ / - -0.23%
Sven Kramer: `Gaaf van Froome`
Sven Kramer was behoorlijk onder de indruk van de verrassende stunt van Chris Froome in het slot...