Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Jorrit Bergsma  gaat als eerste over de streep van het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs op de Weissensee. Achter hem Geert Plender (2e) en Jouke Hoogeveen (3e).
Jorrit Bergsma gaat als eerste over de streep van het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs op de Weissensee. Achter hem Geert Plender (2e) en Jouke Hoogeveen (3e).
Foto: ANP

Bergsma neemt met zege afscheid van natuurijs

30 JAN 2013

TECHENDORF - Marathonschaatser Jorrit Bergsma heeft woensdag op de Weissensee in Oostenrijk de Open Nederlandse titel natuurijs veroverd. De BAM-rijder uit het Friese Oldeboarn was na honderd kilometer de snelste van een kopgroep van drie. Geert Plender werd tweede, voor Jouke Hoogeveen. Het was de derde Nederlandse titel op natuurijs voor Bergsma. Eerder was hij de beste in 2010 (Zuidlaardermeer) en 2012 (Rietlanden Emmen).

Bergsma die per direct overstapt naar het kunstijs, had dit seizoen nog geen wedstrijd op natuurijs gewonnen. Dat stak hem. Tijdens het NK in eigen land op het Veluwemeer eindigde het Friese krachtmens afgelopen vrijdag op de derde plaats. „Ik kon toen niet voor eigen kansen rijden”, zei Bergma. „Mijn teamgenoot Christijn Groeneveld reed solo naar de overwinning. Natuurlijk was ik daar wel blij mee, maar zelf winnen zoals vandaag is mooier.”

De vriend van wereldkampioene sprint Heather Richardson hield zich op de Weissensee lange tijd gedeisd. Dat deden de meeste schaatsers. Het ijs op het duizend meter hoge bergmeertje was goed. Evenals het weer. Er stond geen wind. Bergsma kon daardoor een snelle tijd neerzetten, 100 kilometer in 2.39,57 uur.

Bergsma had wel in de gaten dat demarreren teveel energie zou kosten. Pas in de laatste acht kilometer liet hij steeds zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. De laatste aanval leverde succes op.

Hij kreeg Geert Plender en Jouke Hoogeveen mee. Het drietal werkte goed samen en bleef uit de greep van het peloton. Hoogeveen probeerde zijn medevluchters nog met een demarrage te verrassen, maar kreeg geen ruimte van Bergsma. „Hij heeft me helemaal gesloopt. Voor Bergsma heb ik diep respect. Die man is vreselijk sterk”, zei Hoogeveen.

Het peloton is nu verlost van Jorrit Bergsma. „Dit was dit seizoen mijn laatste wedstrijd op natuurijs”, kondigde de winnaar aan, die zaterdag nog een lichte hersenschudding opliep tijdens een val in de Ronde van Skarsterlân. „Ik ga me nu concentreren op de wereldbekerwedstrijden 5 en 10 kilometer. Donderdag vertrek ik met enkele ploeggenoten naar Inzell. Ik ga daar aan mijn techniek schaven. Volgende week zondag moet ik in Inzell op de 5 kilometer de strijd weer aangaan met Sven Kramer. Daar heb ik ook weer zin in.”

18.9 °C
WZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 454.48
+ / - -0.23%
Sven Kramer: `Gaaf van Froome`
Sven Kramer was behoorlijk onder de indruk van de verrassende stunt van Chris Froome in het slot...