Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Keulen-Deelstra veel genoemd

23 FEB 2013

AMSTERDAM - De prestaties van de vrijdag overleden schaatsster Atje Keulen Deelstra werd vorige week veel genoemd en geroemd tijdens het WK-alround in Hamar.  

Atje Keulen Deelstra met Ard Schenk.
Atje Keulen Deelstra met Ard Schenk.
Foto: ANP

Ireen Wüst verzekerde zich in die Noorse plaats van haar vierde wereldtitel allround en kwam daarmee dus op gelijke hoogte met Keulen-Deelstra, die zelf in 1974 stopte met langebaanschaatsen en zich richtte op het marathonschaatsen.

In december 1999 werd Keulen-Deelstra uitgeroepen tot Friese schaatsster van de eeuw. Bij de mannen ging die eer toen naar Piet de Boer.

Atje Keulen-Deelstra  begon pas op late leeftijd aan haar sportieve loopbaan. Ze trouwde in 1962 met veehouder Jelle Keulen en samen kregen ze drie kinderen.

De schaatsbond vond haar aanvankelijk te oud om op het hoogste niveau aan toernooien mee te doen. Maar toen ze in 1970 op 31-jarige leeftijd Nederlands allround kampioene werd, kreeg ze toch een plek in de kernploeg en haalde als moeder vele prijzen.

Het leverde haar de nodige kritiek op, omdat niet iedereen het er mee eens was dat ze haar gezin in de steek liet om de trainen en naar toernooien te gaan. Maar ze trok zich daar niets van aan en voelde zich gesteund door haar man en de rest van de familie.

20.0 °C
WZW5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.43
+ / - +0.58%
Sven Kramer: `Gaaf van Froome`
Sven Kramer was behoorlijk onder de indruk van de verrassende stunt van Chris Froome in het slot...