Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kramer: vrees voor vals spel

04 FEB 2014 Frank Woestenburg

SOTSJI - Zijn hernieuwde kennismaking met de ijsvloer van de Adler Arena leerde Sven Kramer gisterochtend dat er tijdens de Spelen waarschijnlijk geen toptijden gereden zullen worden. Het maakt Kramer, die zaterdag voor het eerst in actie komt op de vijf kilometer, weinig uit zolang de omstandigheden maar voor iedereen gelijk zijn. Dat laatste is echter wel een punt van zorg, gaf de TVM-kopman toe.

Sven Kramer maakt zijn trainingsrondjes in de Adler Arena.
Sven Kramer maakt zijn trainingsrondjes in de Adler Arena.
Foto: Francois Wieringa

De baan die mede ontworpen is door technisch architect Bertus Butter heeft - net als Astana en Kolomna - een ventilatiesysteem langs het ijs. Met het systeem kan de luchtcirculatie op gang worden gebracht. En dus kan er gemanipuleerd worden. Bijvoorbeeld met een extra windje in de rug voor de Russen en windstille omstandigheden voor de Nederlandse concurrentie.

„In theorie bestaat die kans en dat wil je het liefst uitsluiten”, aldus Kramer. Bij de ochtendtraining voelde het gisteren alsof er voorzichtig lucht uit de roosters blies.

Skobrev

Voor de vijf kilometer mannen wordt vrijdag geloot in groepen van acht, die zijn ingevuld aan de hand van de uitslagen in de World Cups. Kramer zal zaterdag in de laatste groep aantreden, maar bijvoorbeeld de Russische thuisfavoriet Ivan Skobrev in de groep daarvoor. In theorie kunnen de omstandigheden voor beide rijders derhalve danig verschillen. Kramer: „Daarom doen we ook eigen metingen. Verder kan ik er weinig aan doen behalve meteen aangeven wanneer we het idee hebben dat er iets niet klopt.”

Twee meter per seconde

Meewind kan zeker op de lange afstanden seconden schelen en ook in Sotsji het verschil bepalen tussen goud of niets. „Als je vijf mensen op de inrijbaan laat schaatsen, breng je een legale luchtcirculatie op gang die kan oplopen tot 1,5 meter per seconde en we hebben zelf wel eens pieken gemeten tot twee meter per seconden”, zegt Jac Orie, de coach van onder andere Stefan Groothuis en Jan Smeekens bij Brand Loyalty.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%
Landen Medailleklassement Advertisement
Schietpartij op parkeerterrein...
Op het parkeerterrein bij de Friese ijshal Thialf in Heerenveen heeft zaterdagavond een...