Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Andy Murray
Andy Murray
Foto: AP

Murray: Minder prijzengeld, meer controle

05 FEB 2013

LONDEN - Tennisorganisatie ATP moet veel hoger inzetten in de strijd tegen doping. Daarvoor pleit de verliezend finalist van de Australian Open, Andy Murray. De Schotse tennisser wil zelfs dat er wordt beknibbeld op het prijzengeld, om zo stengere controles te financieren. "Als dat nodig is, moet dat maar", zegt Murray tegen de BBC.

Aanleiding is het dopingproces tegen pillendokter Eufemanio Fuentens, die in Spanje verdacht wordt van het bijstaan van niet alleen wielrenners, maar ook tennissers en voetballers. "Het is van het grootste belang voor het tennis dat de namen van alle betrokkenen naar buiten komen", aldus Murray.

Klap na klap

De tennisser ziet hoe de wielersport sinds 'Lancegate' klap na klap te incasseren krijgt. "Elke week gebeurt er wel wat. En dat is heel slecht voor de sport. Als zoiets het tennis overkomt, vind ik dat vreselijk. Mensen willen naar schone sport kijken. De fans blijven weg als er alleen nog maar over doping wordt gesproken. Dan kost het de sport alleen nog maar meer geld."

In 2011 nam de internationale tennisfederatie ITF 131 bloedtesten en 2019 urinetesten af. Over recentere jaren zijn geen cijfers bekend.

Onlangs liet tennistopper Novak Djokovic nog weten dat hij al zeker zeven maanden op rij niet op doping gecontroleerd was.

16.9 °C
ZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 447.83
+ / - -0.01%
PSV`er De Jong waakt voor...
- PSV`er Siem de Jong over de komende clash van PSV met Rostov in de Champions League, verslaggever...