Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Vrijdag 22 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Jong pakt brons op tien kilometer; goud voor Lee

DISKWALIFICATIE KRAMER

23 FEB 2010 Twan Bovée

RICHMOND - De olympische tien kilometer is voor Sven Kramer uitgelopen op een zware deceptie. Halverwege de race tegen Ivan Skobrev ging het in de Richmond Olympic Oval mis met de 23-jarige Fries en kwam hij door een blunder van coach Gerard Kemkers in de verkeerde baan terecht. Dat betekende diskwalificatie. De grote winnaar werd zodoende de Zuid-Koreaanse verrassing van de Spelen, Sheung-Hoon Lee. Bob de Jong behaalde de bronzen medaille. Het zilver was voor de Rus Ivan Skobrev.

Lee heeft Van der Kieft op meer dan een ronde gezet.
Lee heeft Van der Kieft op meer dan een ronde gezet.
Foto: Francois Wieringa
Kemkers beseft dat het helemaal verkeerd zit.
Kemkers beseft dat het helemaal verkeerd zit.
Foto: REUTERS
Arjen van der Kieft
Arjen van der Kieft
Foto: Francois Wieringa
Sven Kramer wordt getroost door chef de mission Henk Gemser
Sven Kramer wordt getroost door chef de mission Henk Gemser
Foto: ANP
Foto: ANP
Foto: ANP

Op de tien kilometer leek Kramer zich niet gek te laten maken door de snelle tijd van Sheung-Hoon Lee. De Zuid-Koreaan verbrak eerder in het schema het olympisch record en had tot aan de laatste rit van Kramer de snelste tijd (12.58,55). Kramer lag voor op het schema totdat hij, op aanwijzingen van Kemkers, halverwege de race de verkeerde baan koos na een wissel. Hij klokte nog wel de beste tijd - bijna vijf seconden sneller dan Lee - maar diskwalificatie volgde nagenoeg direct.

"Ik dacht zelf dat ik goed zat. Maar je moet dan binnen een seconde beslissen en ging dus toch naar de binnenbaan", analyseerde een zwaar aangeslagen Kramer na afloop de fout. De TVM-rijder wilde niet direct met een verwijtende vinger na zijn coach wijzen. "Het is zeker een fout, een hele dure zelfs. Maar ik wil er eerst intern over gaan praten."

Zelf nam Kemkers direct de schuld op zich. "Ik moet hiervoor mijn verantwoordelijkheid nemen", was hij direct eerlijk. "Op het moment dat ik besefte dat ik fout zat, zakte mijn wereld in elkaar."

Koreaanse surprise

Na zijn verrassing op de vijf kilometer, waar hij achter Kramer het zilver veroverde, verbaasde Seung-Hoon Lee op de Winterspelen dus wederom vriend en vijand. Al werd het ultieme goud hem wel in de schoot geworpen. Toch deed het weinig af aan de prestatie van de 21-jarige Zuid-Koreaanse schaatser. Hij reed in rit vijf de Nederlander Arjen van der Kieft immers compleet naar huis en verbrak en passant het olympisch record, dat sinds Salt Lake City (2002) op naam stond van Jochem Uytdehaage. Lee klokte 12.58,55. Het oude record stond op 12.58,92.

Van der Kieft werd door Lee zelfs op één ronde gereden. In de laatste bocht ging het nog bijna mis, toen de Zuid-Koreaan in de laatste buitenbocht maar net zijn Nederlandse opponent wist te passeren. Van der Kieft kwam ruim een halve minuut later over de finish; 13.33,37. "Ik blies mijn benen al na vier ronden op", zei hij direct na afloop. "Onderweg had ik het heel zwaar en was ik ook bezig met het feit dat Lee me op een ronde zou rijden." Dat gebeurde dus ook.

Lee kreeg na afloop van zijn race een staande ovatie van het publiek in de Richmond Olympic Oval. Onder de aanwezigen was ook Uytdehaage, die vanaf 23 februari 2010 dus zijn olympisch record kwijt is. "Ik kan het niet geloven", jubelde Lee.

Goud wordt brons

Iedereen zou het bijna vergeten, maar in alle hectiek stond er achter de naam van De Jong gewoon een 3 en dat betekende brons voor de Nederlander. De 33-jarige VPZ-rijder verklaarde vooraf al het geheime wapen in handen te hebben om Kramer te verslaan. Dat bleek uiteindelijk niet helemaal het geval, al klopte hij zijn landgenoot vanwege het toegeslagen noodlot wel. "Ik ga er inderdaad met een medaille vandoor vanwege de fout van een ander", zei De Jong treffend.

In zijn onderlinge race met Havard Bokko bouwde De Jong zijn race, na een slowstart, namelijk perfect op. Daarmee schaatste De Jong zich op het laatste moment alsnog knap naar de bronzen medaille (13.06,73). Zijn olympische titel van Turijn, vier jaar geleden, was hij echter wel definitief kwijt. "Goed gedaan Bob", schreeuwde kroonprins Willem-Alexander hem vanaf de tribunes nog wel toe. Zelf was de nummer drie dolgelukkig met het brons. "Het is mijn medaille. Ik ben zo blij dat ik nu alle kleuren van de medailles heb."

Het Oranjelegioen bleef echter verslagen achter. Een zekere gouden medaille was in rook opgegaan. Waar de Richmond olympic Oval de laatste dagen nog minutenlang natrilde vanwege het Oranjefeestgedruis, bleef het dit keer akelig stil.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.56
+ / - -0.17%
Meer Premium