Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Woensdag 20 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Historische schaatsbloopers

24 FEB 2010

AMSTERDAM - De foute wissel van Sven Kramer tijdens de Winterspelen kan toegevoegd worden aan de historische schaatsbloopers van Nederland. De Fries reed in Vancouver op aanwijzingen van zijn coach Gerard Kemkers een rondje teveel in de binnentocht. Jan Bols deed dat in 1971 precies andersom.

Op het EK in Heerenveen - in het toen nog niet overdekte Thialf - zocht de schaatser uit Hoogeveen de luwte van de buitenbaan vanwege de harde wind. Ondanks de concurrentie van Ard Schenk en Kees Verkerk leek Bols op weg naar de Europese titel.

Op de vijf kilometer ging het mis toen Bols vergat naar de binnenbaan te gaan. Diskwalificatie volgde.

Veel bonter maakte Hilbert van der Duim het in 1981. De brekebeen van het Nederlandse schaatsen viel op de 10 kilometer van het EK en liep daardoor de titel mis. Na de race verklaarde Van der Duim gevallen te zijn over vogelpoep. Die bewering was, zo verklaarde hij later, niet waar geweest.

Brokkenpiloot Van der Duim deed in datzelfde jaar opnieuw van zich spreken. Bij het WK klopte Van der Duim op de 5 kilometer Amund Sjøbrend vlak voor de finish. Althans dat dacht Van der Duim. Een halve ronde later, tijdens het uitrijden, kwam hij er achter dat hij nog een volle ronde moest rijden.

Een dag later verknoeide Van der Duim definitief zijn kansen op de wereldtitel door bij de 1500 meter op een blokje te stappen en onderuit te gaan.

Op het WK van 1983 in Oslo vergooide Van der Duim zijn kansen door in een uniek regenboogpak de vijf kilometer te rijden. Daarmee bleek hij niet vooruit te branden en eindigde als 17e. Zelf sprak Van der Duim van: "Pap in de benen".

Ondanks al die strapatsen werd Van der Duim tweemaal wereldkampioen (1980 en 1982) en tweemaal Europees kampioen (1983 en 1984) bij de allrounders.

Een kleine veertig jaar later voelde Jan Bols woensdag mee met Kramer: „Het overkomt je in de spaning van het moment. Je kunt wel door de grond zakken. Het is heel triest. Sven is er de dupe van. Hij luistert perfect naar de coach, maar die kan dus ook in de fout gaan.”

Ook Hilbert van der Duim was vol medeleven met Kramer: „Hier kom je nooit meer vanaf, je gaat ermee de geschiedenis in. Hij moet maar proberen er een persoonlijke triomf uit te halen. Hij weet dat hij de sterkste was.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.41
+ / - -0.05%
Meer Premium