Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

OM mist 'handvat' voor onderzoek matchfixing

06 FEB 2013

DEN HAAG - Het openbaar ministerie heeft nog nooit onderzoek gedaan naar omkoping in het voetbal. Politiek Den Haag eist dat daar snel verandering in komt.

Foto: MOOIJ, MARTIN

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en de Tweede Kamer geven de politie en het openbaar ministerie een publiekelijke schrobbering over het ontbreken van details over omkoping in de Nederlandse sport. „Hoe komt het dat Europol met vijf verdachten komt? Waarom hebben wij die niet?” vraagt Opstelten zich af. Hij wil dat het OM snel opheldering geeft.

„Dit is een urgent probleem. Wij zijn een onderzoek gestart, maar ik vind dat los van dat onderzoek politie en OM hun eigen werk moeten doen.”

De leiding van het openbaar ministerie laat weten dat er in Nederland nog geen strafonderzoek is geweest naar omkoping. Ook op dit moment lopen er geen onderzoeken, zegt het Parket-Generaal. Dat verbaast met name PvdA-Kamerlid Van Dekken. „Ik ben in juni al op bezoek geweest bij de Amsterdamse hoofdofficier van Justitie over dit probleem. Daar is geen strafonderzoek uit voortgekomen.”

Een woordvoerder van het Amsterdamse parket stelt dat dit komt omdat Van Dekken slechts met vage aanwijzingen kwam. „Er was niet genoeg voor een onderzoek. Je kan niet zomaar een schot hagel afvuren in de hoop dat je wat raakt.”

De oppositie eist actie. CDA-Kamerlid Bruins Slot vindt dat de overheid moet ontwaken uit ’haar winterslaap’. Ook de SP en de PVV zijn de in hun ogen trage reacties van de ministeries van Opstelten en sportminister Schippers meer dan beu.

Ook de internationale spelersvakbond Fifpro wil dat de Nederlandse politie en justitie prioriteit geven aan onderzoek naar omkoping in de voetbalsport. „Nu is er geen enkele prioriteit. Als er al gevallen van matchfixing boven komen, is het als bijvangst bij andere politieonderzoeken.”

14.3 °C
ZO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 454.48
+ / - -0.23%
`Geen respect voor Van Gaal`
Tom Dumoulin denkt niet maar aan het algemeen klassement, maar droomt nog wel van een ritzege in de...