Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Ajax-trainer Frank de Boer (rechts) verloor dit seizoen met zijn ploeg met 1-0 van het Borussia Dortmund van Jürgen Klopp.
Ajax-trainer Frank de Boer (rechts) verloor dit seizoen met zijn ploeg met 1-0 van het Borussia Dortmund van Jürgen Klopp.
Foto: AFP

Dortmund model voor Ajax

20 NOV 2012

Aan Manchester City kan Ajax zich, zolang daar Arabieren de oliedollars laten rollen, niet meer spiegelen. Maar met Borussia Dortmund, woensdag in de return van de groepsfase in de Champions League op bezoek in de ArenA, hebben de Amsterdammers hét voorbeeld in huis van een club die met een keihard financieel en strak sportief beleid is teruggekeerd in de elite van het Europese clubvoetbal.

Recordaankoop van de Duitse topclub is nog altijd de Braziliaan Amoroso, die in 2001 voor 25 miljoen euro van Parma naar het Westfalenstadion verhuisde. De enorme uitgave voor Amoroso was destijds het begin van het einde. De onbezonnen koopwoede (100 miljoen aan uitgaven in drie opeenvolgende seizoenen) bij Borussia Dortmund, dat in de Champions League miljoenen dacht op te halen, leidde in 2005 tot een schuld van 150 miljoen euro. Feitelijk was de club bankroet. Het kostte bloed, zweet en tranen om de club te redden.

Ajax had het geluk dat het de voorbije jaren flink verdiende met de verkoop van een aantal spelers. Maar tussen 2007 en 2010 smeten ook de Amsterdammers onverantwoorde bedragen over de toonbank bij het shoppen: 73 miljoen euro aan afkoopsommen. Daar bovenop kwamen nog de torenhoge salarissen.

Gezonder beleid

Dat Ajax nu fors heeft ingezet op een gezonder beleid met veel aandacht voor eigen jeugd, marketing en merchandising, wordt door de leiding van Borussia Dortmund als ‘verstandig’ omschreven. De Duitsers zeggen de sensationale ommekeer bij Borussia Dortmund in de afgelopen seizoenen te danken te hebben aan dezelfde filosofie.

Vorig jaar maakte Dortmund 640.000 euro winst op transfers en dit jaar staat er een minnetje van slechts 3,5 ton. In 2008 eindigde de huidige kampioen nog op een 13e positie in de Bundesliga. In het seizoen 2010/2011 kon heel Dortmund opgelucht verkondigen: ‘BVB is back’, toen Borussia voor het eerst sinds 2001 de landstitel weer veroverde.

Duitse selectie

De selectie van Jürgen Klopp is ook al een voorbeeld voor Ajax. Van de 28 spelers hebben er 20 met de Duitse nationaliteit. Verdediger Mats Hummels is 24 miljoen euro waard, Mario Götze heeft een transferkaartje van 30 miljoen om de nek en Marco Reus moet 27 miljoen kosten. Drie jonge Duitse internationals, die hun eigen ontwikkeling belangrijker vinden dan halsoverkop voor meer geld bij een Engelse of Spaanse topclub te tekenen.Frank de Boer, als trainer, en Edwin van der Sar, als nieuwe directeur, zullen dromen van die situatie bij Ajax.

12.2 °C
Z2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 447.87
+ / - 0.0%
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Blessures en schorsingen Ajax

Blessures en schorsingen AFC Ajax

AFC Ajax

Blessures / schorsingen*
 

Tim Krul (niet wedstrijdfit)

 


*Deze lijst is bijgewerkt tot en met 26 september 2016