Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Johan Cruijff & Wim Jansen
Johan Cruijff & Wim Jansen
Foto: De Telegraaf

Cruijff: met 16 jaar al aanvaring met bestuur

04 JAN 2013 Valentijn Driessen & Marcel van der Kraan

AMSTERDAM - Johan Cruijff en Wim Jansen weten de weg. "Wij hebben die van beneden naar de top bewandeld”, zegt Wim Jansen. „Wij weten welke kwaliteiten je nodig hebt om in de wereldtop mee te kunnen en wat er onderweg moet gebeuren. We hopen dat al die jongetjes met talent dezelfde weg gaan. De een wordt iets beter dan de ander, maar dat maakt niet uit. Het plezier dat voetbal aan miljoenen mensen geeft, is onvoorstelbaar.”

Cruijff: "Je houdt de drang om iets mee te geven aan een nieuwe generatie spelers en trainers. Vooral gasten die bij je hebben gevoetbald. Wim, waar het om gaat is dit: wij zijn allebei van na de oorlog. De tijd van de Beatles en provo’s. In onze tijd moest er zoveel veranderen in de maatschappij. Er werd gevochten in die tijd. Puur omdat dingen niet klopten en omdat er omstandigheden waren, die niet konden. In die tijd groeide ik op en daar begon ook mijn rechtsgevoel zich te ontwikkelen evenals mijn wil om dingen te verbeteren. Op mijn 16e had ik al mijn eerste echte aanvaring met het bestuur van Ajax. Ik verdiende 50 gulden per week…”

Jansen: "Had jij 50 gulden? Ik kreeg 30 gulden. Dat was mijn eerste contract, dat ik in 1963 tekende. Toen ik een jaar ouder was, kreeg ik 40 gulden.”

Cruijff: „Misschien kreeg ik ook wel 40 gulden. Dan speelde ik als jeugdspeler mee met het eerste elftal en die jongens kregen premies voor overwinningen. Dus zei ik: ’Waar is mijn premie?’ ’Nee’, zei het bestuur dan, ’jij hebt een jeugdcontract’."

Cruijff vervolgt: "Zei ik: ’Maar ik speel toch in het eerste? Wat heeft dat ermee te maken dat ik een jeugdcontract heb?’ Het bestuur was niet te vermurwen. ’Jij hebt geen recht op premies’, hielden ze vol. Ik naar de trainer. ’Waarom stel je mij op? Toch om te winnen?’ ’Ja, ik wil natuurlijk wel winnen’, zei de trainer. ’Nou’, zei ik, ’dan krijg ik vanaf nu die premie!’ Het was mijn eerste grote aanvaring en uiteindelijk kreeg ik gelijk, hè.”

Lees het volledige verhaal over Cruijff  & Jansen in de betaalde online versie van De Telegraaf (gratis voor abonnees of eenmalig voor 0,49 euro).

 

 

13.7 °C
ZZW1
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.41
+ / - -0.68%
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Blessures en schorsingen Ajax

Blessures en schorsingen AFC Ajax

AFC Ajax

Blessures / schorsingen*
 

Tim Krul (niet wedstrijdfit)

 


*Deze lijst is bijgewerkt tot en met 22 september 2016