Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Mark Clattenburg werd vals beschuldigd door John Obi Mikel. De Chelsea-speler zei dat de arbiter hem racistisch had bejegend.
Mark Clattenburg werd vals beschuldigd door John Obi Mikel. De Chelsea-speler zei dat de arbiter hem racistisch had bejegend.
Foto: AFP

Engelse arbiters missen respect

12 DEC 2012

LONDEN - Enkele Engelse topscheidsrechters in de Premier League denken er serieus over om hun baan als profarbiter op te geven, omdat het respect van voetballende miljonairs ver te zoeken is en de druk van fans en media op hun werk verder toeneemt.

"De druk op ons is enorm’’, onthulde een FIFA-referee die anoniem wenst te blijven maar wel bij de Britse krant de Daily Telegraph bekend is. ,"Spelers die de boel in de maling nemen, die ons bewust misleiden en tekeer gaan op het veld, maken ons werk steeds moeilijker. Steun van de bond is er niet voldoende, vinden we. Weet je waar de FA in onze ogen voor staat? Fuck All…’’

Respect ver te zoeken

Engelse scheidsrechters hebben samen met de Duitse arbiters bij de UEFA en de FIFA de beste reputatie in Europa. Arbiters uit beide landen kregen in 2012 de meeste Europese duels toegewezen. Howard Webb kreeg in 2010 de WK-finale tussen Nederland en Spanje toegewezen. Webb mocht ook de Champions Leaguefinale fluiten dat jaar. Maar in eigen land vinden de Engelse scheidsrechters (85.000 euro per jaar salaris van de FA) dat het respect van vooral spelers ver te zoeken is. Om die reden staan ze ook pal achter de acties van de KNVB sinds de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Vals beschuldigd

FIFA-arbiter Mark Clattenburg werd afgelopen maand door Chelsea-speler John Obi Mikel beschuldigd van het gebruik van racistische taal. Clattenburg stond tijdens het onderzoek vier duels langs de kant. Toen bleek dat de speler hem vals had beschuldigd, werd Mikel slechts drie duels geschorst. ,"Mikel had veel zwaarder gestraft moeten worden. Het respect voor ons scheidsrechters ontbreekt totaal.’’

17.0 °C
ZZW2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 448.7
+ / - -1.27%
`Feyenoord is klaar voor...
In Telesport Vandaag laat chef voetbal Valentijn Driessen zijn licht schijnen over de traditionele...