Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Dijkstra bv

Details dopegebruik Sociedad

06 FEB 2013

GEEN - De voetballers van Real Sociedad hebben 2003 en 2008 veelvuldig gebruik gemaakt van dopingproducten als groeihormoon, insuline en actovegin die door de Spaanse dopingarts Eufemino Fuentes zijn verstrekt. In een periode van vijf jaar spendeerde de club meer dan 300.000 euro aan de aanschaf van veboden stimulerende middelen. Dat blijkt uit documenten die door de Spaanse krant El Pais zijn onderschept.

Oud-voorzitter Iñaki Badiola vertelde tegenover de Spaanse krant AS dat de clubdokters tussen 2002 en 2008 met zwart geld de aanschaf van verboden stimulerende middelen bekostigden.

De rekeningen zijn, volgens de geopenbaarde correspondentie, gestuurd naar iemand die het alias 'Asti' gebruikt. Het WADA onderzoekt of achter deze schuilnaam voormalig clubvoorzitter José Luis Astiazarán schuil gaat. Astiazarán is de huidige voorzitter van de Spaanse Liga Profesional, de hoogste voetbaldivisie.

In 2003 schreef Fuentes actovegin voor, een extract van kalverenbloed dat in die periode onder meer door Lance Armstrongs formatie US Postal zou zijn gebruikt. Twee jaar later namen de voetballers op aanraden van de voormalige gynaecoloog ook producten als insuline (IGF-1) en groeihormoon. Recentelijk bekende voormalig Rabobank-renner Michael Rasmussen onder de vlag van de bankiersformatie beide laatste producten veelvuldig te hebben gebruikt.

In een van de onderschepte documenten blijkt overigens dat de club al in 2002 begon te werken met de omstreden Fuentes. Uit een gespecificeerde nota valt op te maken dat de medicus werd betaald voor ‘bewezen diensten’ en daarnaast een bedrag van 5382 euro ontving voor levering van ‘Duitse medicamenten.’

17.5 °C
WZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 447.49
+ / - -0.9%
`Schandalig gedrag Luik-fans in...
"Die tweede fakkel kwam precies tussen een groep mensen terecht", zegt Telesport-verslaggever Mike...