Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

BLOG: Uiltje knappen in Kiev

20 JUN 2012

LVIV - Telesport-verslaggever Jeroen Kapteijns deed voor De Telegraaf/Telesport op Euro 2012 vanuit Lviv en Kiev in Oekraïne verslag van onder meer de groepsgenoten van Oranje en gaat in deze achtste en laatste aflevering van de weblog in op het mediacircus rondom het toernooi.

De gekste vraag die tot op heden is afgevuurd tijdens Euro 2012, moet wel die van een Oekraïense verslaggever zijn geweest, die in Lviv op hoge toon vroeg waarom het Portugese team op het vliegveld niet naar buiten was gekomen om handtekeningen uit te delen. Alhoewel een landgenoot van hem een goede tweede was met de vraag – toen de Portugezen een training hadden geschrapt – of dat misschien was gebeurd, om te verhullen dat Cristiano Ronaldo boos naar huis was gegaan.

Euro 2012 is naast een voetbalfeest ook een mediacircus. De UEFA spaart kosten noch moeite om de internationale media goed te faciliteren en heeft ook dit toernooi weer met de gastlanden een uitmuntende organisatie neergezet. Perfect geoutilleerde perstribunes, mediacenters en persconferentiezalen met goed werkende internetverbindingen, catering, vervoer. Aan alles is gedacht en overal is voor gezorgd. En als er een keer een probleem is, staat er een peloton aan medewerkers en vrijwilligers klaar om te helpen.

Eén vraag

Ook de persconferenties een dag voor en direct na de wedstrijden zijn strak georganiseerd door de UEFA. De vragen mogen in vier talen worden gesteld, behalve de talen van de landen die de wedstrijd gaan spelen, ook het Engels en die van het gastland, dus Oekraïens of Pools. Via koptelefoontjes wordt een simultaanvertaling gegeven in elk van die vier talen. Elke verslaggever mag slechts één vraag stellen.

De kunst is dan om door het stellen van die ene vraag met iets opvallends terug te komen. Zo wist Joep Schreuder namens de NOS superster Cristiano Ronaldo een leuk antwoord te ontlokken over speelstad Lviv, waarbij de Portugees liet merken er eigenlijk geen flauw benul van te hebben waar hij terecht was gekomen. En stelde de verslaggeefster van de Duitse omroep ZDF aan Jerome Boateng eens niet een vraag over tactiek, maar over de muziek die in de bus wordt gedraaid, waaruit bleek dat de Duitse internationals gecharmeerd zijn van de punkrock van ‘Die Toten Hosen’.

Kampioen van de pc

De benadering van de persconferenties, waarbij altijd de bondscoach en minstens één speler present zijn, loopt nogal uiteen bij de hoofdrolspelers. Waar juist een grote naam als Cristiano Ronaldo ontspannen lachend alle tijd nam om de vragen uitgebreid te beantwoorden, beperkte de verveeld achterover hangende Deense spits Nicklas Bendtner zijn antwoorden tot drie, hooguit vier gestamelde woorden. Het wordt een beetje eentonig, maar in de ‘groep des doods’ maakte de Duitse bondscoach Joachim Löw niet alleen sportief, maar ook vanachter de persconferentietafel de beste indruk. Löw vormde een perfect uithangbord van het Duitse elftal en wist de bijeenkomsten uit te laten stijgen boven het verplichte spuien van een reeks clichés, waar het vaak op uitdraait.

Pijlen en cijfers

De internationale verslaggevers trekken als een huurlingenleger door de speelsteden, waarbij de talrijke Japanse collega’s het meest de aandacht trekken door een verbluffende combinatie van ijver en amateurisme. Zo schromen sommige Japanse reporters niet om de mixed zone te gebruiken voor het jagen van handtekeningen van al die beroemde voetballers, waarbij soms zelfs objecten als een bal worden meegenomen om van signaturen te worden voorzien. In tegenspraak met dergelijk hobbyisme zijn dan weer de Japanse verslaggevers, die op de tribune driftig in de weer zijn met een papier, waarop een schematische tekening van een voetbalveld staat. Daarop worden zoveel cijfers en pijlen gezet, dat de diepgravende tactische analyses van Tonny Bruins Slot erbij lijken te verbleken. Alleen moet gevreesd worden, dat de maker ervan door de bomen het bos niet meer ziet.

Niet elke Japanse verslaggever blijkt zo’n imposante werklust aan de dag te leggen, bleek deze week in Kiev tijdens een persconferentie van de Franse bondscoach Laurent Blanc en de Franse doelman Hugo Lloris. Een Japanner sloot zijn ogen en knapte midden in de persconferentiezaal heerlijk onderuit gezakt een uiltje. Het is duidelijk dat Euro 2012 niet alleen voor de spelers maar ook voor de verslaggevers een uitputtingsslag is…

15.0 °C
N4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.94
+ / - +0.41%