Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Steve McClaren na de fatale nederlaag in Heerenveen.
Steve McClaren na de fatale nederlaag in Heerenveen.
Foto: ANP

MCCLAREN WEG BIJ TWENTE

26 FEB 2013

Trainer Steve McClaren stapt zelf op bij FC Twente. Onder McClaren dwaalden de tukkers na de winterstop af. In zes duels werden slechts vier punten behaald.

Joop Munsterman (links) en Steve McClaren tijdens de aanstelling van de Engelse oefenmeester in januari 2012. Inmiddels ziet de situatie er voor McClaren een stuk minder rooskleurig uit.
Joop Munsterman (links) en Steve McClaren tijdens de aanstelling van de Engelse oefenmeester in januari 2012.
Foto: ANP

Begin 2011 werd McClaren de opvolger van Co Adriaanse. In 2010 loodste de coach FC Twente nog naar de landstitel. Zijn terugkeer bij Twente werd - na een tussenperiode bij Vfl Wolfsburg en Nottingham - nooit een succes. Het feit dat McClaren zelf zijn conclusies trekt, scheelt Twente-voorzitter Joop Munsterman een flinke afkoopsom. McClaren stond nog onder contract tot 2014.

Cliché

McClaren sloot met een voetbalcliché in stijl af bij Twente. "De club is groter dan een individu. Twente is te groot in mijn hart om de vooruitgang in de weg te staan”, aldus de trainer.

Na zijn rentree was McClaren maar één keer zeer spraakmakend. Dat was toen FC Twente in de loop van het seizoen 2011-2012 met historische cijfers (6-2) won bij PSV. Daarna ging alles mis en eindigde de clubs als zesde. In de nacompetitie werd verloren van RKC. Het werd gezien als een aanfluiting dat internationaal voetbal via de Fair Play Cup werd afgedwongen.

Dit seizoen begon FC Twente hoopgevend en had het wekenlang de koppositie in de eredivisie. De resultaten verbloemden het gebrek aan kwaliteit. FC Twente schutterde in de nationale beker, door op eigen veld van de tweede keus van FC Den Bosch te verliezen. In de Europa League lag de club er voor de winter al uit.

Ellende

Halverwege was de klassering in de eredivisie desondanks nog acceptabel. De achterstand op koploper PSV was bij het ingaan van de winterstop te overzien. McClaren had toegezegd met een weer fitte selectie en met verder weinig verplichtingen mee te kunnen doen om de titel. Dat pakte anders uit. Januari begon met een kleurloze 0-0 thuis tegen RKC. Vervolgens kwam aan de ellende geen einde meer. Na de winterstop haalde FC Twente slechts vier punten uit zes wedstrijden.

13.7 °C
ZZW1
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.41
+ / - -0.68%
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Blessures en schorsingen FC Twente

Blessures en schorsingen FC Twente

FC Twente

Blessures / schorsingen*

Speler:

 

Chinedu Ede (knie)

Hidde ter Avest (geschorst)


*Deze lijst is bijgewerkt tot en met 23 september 2016