Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Van levende legende tot 'clean shit'

26 FEB 2013

ENSCHEDE - Steve McClaren was in 2010 de eerste trainer die FC Twente kampioen maakte. Sindsdien gold hij in Enschede en omstreken als een levende legende. „Welcome back Sir Steve” schreeuwden de fans, nadat voorzitter Joop Munsterman ruim een jaar geleden de held uit Engeland als opvolger van de ontslagen Co Adriaanse terughaalde. Sindsdien ging het bergafwaarts met de club, die een jaar na de titel met Michel Preud'homme nog mooi voetbal liet zien en aan de hand van Theo Janssen de beker won.

Foto: Hans van Tilburg

„Clean shit” stond bij de laatste thuiswedstrijd op een spandoek te lezen. Het was een persiflage op de meest bekende uitspraak van de coach, die altijd uitgaat van een 'clean sheet'. Spelen op de nul bedoelt hij er mee, en dat zijn de fans sinds de uitwedstrijd eerder dit jaar bij Ajax zat. McClaren gokte vooral op zijn defensie en liet de sterren Nacer Chadli en Dusan Tadic achter de backs van de tegenstander aanlopen. De fans begrijpen best dat je in de Arena een keer kunt verliezen. Het ging ze om de manier waarop.

Voor McClaren is het bepaald niet de eerste keer dat hij met tegenvallers afdruipt. Na zijn succes bij FC Twente werd hij vroegtijdig weggestuurd bij Wolfsburg en Nottingham. Zijn afgang als bondscoach van Engeland, na de mislukte kwalificatie voor het EK van 2008, is historisch. Naam maakte hij voor FC Twente eigenlijk alleen bij Middlesbrough, waarmee hij in 2006 de finale van de UEFA Cup haalde.

18.2 °C
ZW2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 447.14
+ / - -1.62%
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Blessures en schorsingen FC Twente

Blessures en schorsingen FC Twente

FC Twente

Blessures / schorsingen*

Speler:

 

Chinedu Ede (knie)

Kamohelo Mokotjo (lies, twijfel)


*Deze lijst is bijgewerkt tot en met 26 september 2016