Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Steve McClaren
Steve McClaren
Foto: ANP

‘Verwachtingen rond terugkeer McClaren misschien te hoog‘

27 FEB 2013

ENSCHEDE - Bert van Marwijk ondervond het bij Feyenoord, Bobby Robson merkte het bij PSV en Dick Advocaat ervaart het momenteel in Eindhoven: het is moeilijk een glansrijke eerste periode te evenaren of te overtreffen.

Zoals zo vaak, bij vele anderen, bleek ook de terugkeer van Steve McClaren niet succesvol. Tussen 1 juli 2008 en 30 juni 2010 hield de Engelsman de kampioensschaal omhoog en vergaarde hij in 68 duels gemiddeld 2,28 punten per wedstrijd. Dit keer verlaat hij de Grolsch Veste na 41 duels en met 71 punten, een moyenne van 1,73. „Misschien waren de verwachtingen rond McClaren wel te hoog”, zocht Leo Beenhakker naar een verklaring.

’Don Leo’ en Guus Hiddink zijn bij de Nederlandse topclubs de voorbeelden die in hun tweede periode wél een hoger puntengemiddelde haalden dan hun eerste termijn. „Ik heb mijn comeback bij Ajax niet als lastig ervaren”, aldus Beenhakker. „Er was een heel andere sfeer door een nieuwe leiding én spelersgroep. De enige die er de tweede keer nog liep – als fysiotherapeut – was Pim van Dord. En die loopt er nu nog… In 1979 nam ik een gelouterde ploeg over van Cor Brom en in 1989 startte ik met een veredelde jeugdselectie. Gelukkig ging dat ook goed. En bij Club America in Mexico en Real Madrid ben ik eveneens met plezier teruggekomen.”

Toch kan de 70-jarige ex-trainer, die als ’Adje-interim’ in 2007 al in de eerste ronde van de play-offs met Feyenoord werd uitgeschakeld, zich wel voorstellen waar het in het geval van McClaren fout is gegaan. „Het zou kunnen dat er te snel weer een beroep op hem is gedaan. Zijn vertrek en terugkomst volgden vlug op elkaar. En hij kwam toch binnen als degene die FC Twente kampioen had gemaakt. Dat moest hij ’weer even’ doen. Maar misschien heeft de ploeg het niveau niet of nog niet om de titel te bemachtigen. Wat me wel verrast, is het grote verschil van voor en ná de winterstop.”

16.9 °C
Z3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 452.33
+ / - +0.17%
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Blessures en schorsingen FC Twente

Blessures en schorsingen FC Twente

FC Twente

Blessures / schorsingen*

Speler:

 

Chinedu Ede (knie)

Kamohelo Mokotjo (lies, twijfel)


*Deze lijst is bijgewerkt tot en met 30 september 2016