Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

LeMond houdt de boot af

04 DEC 2012

Nu of nooit. Met deze drie woorden heeft de actiegroep Change Cycling Now drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond naar voren geschoven als nieuwe voorzitter van de Internationale Wieler Unie UCI.

Greg LeMond wil de opvolger worden van Pat McQuaid als voorzitter van de internationale wielerfederatie UCI.
Greg LeMond
Foto: Rob de Jong

De enige Amerikaan die zich winnaar van de Ronde van Frankrijk mag noemen sinds landgenoot Lance Armstrong zijn zeven zeges werden ontnomen, voelt zich vereerd met het voorstel maar houdt vooralsnog de boot af. „Ik hoef niet per se de UCI te leiden. Maar ik ben wel bereid mijn medewerking te verlenen aan de zoektocht naar een nieuwe voorzitter.’’

De 51-jarige LeMond staat achter de voorstellen waarmee Change Cycling Now hervormingen wil doorvoeren. Eerder op de dag had hij zich publiekelijk uitgesproken de functie van UCI-voorzitter op zich te willen nemen.

Verbruggen

Op die woorden kwam de Amerikaan terug nadat er een stroom van publiciteit ontstond. LeMond wordt door de actiegroep als de ideale kandidaat gezien om de UCI vanaf volgend jaar te leiden. De omstreden Ier Pat McQuaid staat sinds 2005 aan het hoofd van de mondiale wielrenunie, als opvolger van Hein Verbruggen.

Het is Change Cycling Now een doorn in het oog dat de Nederlander achter de schermen nog altijd zijn invloed aanwendt om het beleid van de UCI mede te bepalen. In maart 2013 staan nieuwe verkiezingen voor het voorzitterschap gepland. „Wanneer we het vertrouwen van het publiek en daarmee de sponsors terug willen winnen, moet er snel en doortastend worden gehandeld’’, aldus een strijdbare LeMond. „Doen we niets, dan is het wielrennen ten dode opgeschreven. De coureurs hebben momenteel nog altijd niet in de gaten dat er op termijn geen geld meer in het wielrennen om gaat als we op de huidige voet doorgaan. Ik ben bereid er aan bij te dragen dat de UCI democratischer en transparanter wordt. We moeten op zoek gaan naar de beste kandidaat voor de functie van voorzitter. Nu zit de verkeerde man op die positie. Want als McQuaid werkelijk de wielersport lief heeft, zoals hij zegt, dan was hij al lang teruggetreden.’’

 

17.1 °C
ZZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 447.83
+ / - -0.01%
PSV`er De Jong waakt voor...
- PSV`er Siem de Jong over de komende clash van PSV met Rostov in de Champions League, verslaggever...