Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Justitie laat Armstrong niet met rust

12 DEC 2012

GEEN - Justitie heeft wellicht een nieuwe ingang gevonden om Lance Armstrong te vervolgen. Volgens de Wall Street Journal overweegt het ministerie van justitie om ’in te breken’ in de ’klokkenluiderzaak’ die Floyd Landis aanhangig heeft gemaakt.

De oud-ploegmaat van Armstrong beweert bewijs te hebben dat zijn voormalige kopman de regering heeft opgelicht. Dit omdat beiden van 1999 tot en met 2004 voor de US Postal Service, een staatsbedrijf, reden. In die periode won hij zes keer de Tour de France, zijn zevende titel pakte hij in de kleuren van Discovery. Inmiddels zijn alle zeges hem ontnomen, omdat er verschillende mensen onder ede hebben verklaard dat Armstrong dope heeft gebruikt. In het contract van de voormalige ’Boss’ was opgenomen dat het gebruik van prestatiebevorderende middelen strikt verboden was.

Volgens de Amerikaanse krant betaalde US Postal al ruim dertig miljoen dollar aan sponsorgelden in de jaren 2001 tot en met 2004. Als justitie inderdaad besluit om de Texaan alsnog via Landis te vervolgen en hem ook berecht, zal de Amerikaan en anderen die schuldig zijn het drievoudige moeten terug betalen aan de overheid. Landis, die overigens in 2006 ook zijn Tourzege wegens doping verloor, ontvangt op zijn beurt weer dertig procent van het bedrag vanwege zijn ’klokkenluiderrol’.

16.4 °C
WZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 446.89
+ / - -1.03%
`Schandalig gedrag Luik-fans in...
"Die tweede fakkel kwam precies tussen een groep mensen terecht", zegt Telesport-verslaggever Mike...