Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Tom-Jelte Slagter op het podium nadat hij na de Tour Down Under heeft gewonnen.
Tom-Jelte Slagter op het podium nadat hij na de Tour Down Under heeft gewonnen.
Foto: AFP

Slagter wint Tour Down Under

27 JAN 2013

ADELAIDE - Tom-Jelte Slagter heeft in Adelaide de Tour Down Under gewonnen. Het was de eerste etappekoers voor de 23-jarige renner van Blanco Pro Cycling.

De wielrenner  bezorgde de opvolger van de Raboploeg eerder in de week ook al de eerste ritzege door de derde etappe op zijn naam te schrijven. Het was zijn eerste grote overwinning bij de profs.

De Tour Down Under eindigde zondag met een criterium over 90 kilometer in de straten van Adelaide. De zesde etappe eindigde in een sprint. De Duitser Andre Greipel pakte de laatste dagzege en behaalde de 100e overwinning in zijn loopbaan. Mark Renshaw, de Australische teamgenoot van Slagter, werd tweede.

Slagter had zaterdag de leiderstrui veroverd. In de koninginnenrit over 151,5 kilometer eindigde hij als tweede achter de Australiër Simon Gerrans en schoof naar de eerste plaats in het algemeen klassement.

In de slotrit slaagde hij er met zijn ploeg in zijn voorsprong van 13 seconden op de Spanjaard Javier Moreno te verdedigen. Wilco Kelderman was de tweede Nederlander in de eindstand. Hij werd zesde.

15.5 °C
ZZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 452.33
+ / - +0.17%
Drogreden van KNVB
- Chef voetbal Valentijn Driessen vertelt over de situatie ronde de technische staf van het...