Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Bom onder biologisch paspoort

19 FEB 2013 Luuk Blijboom en Raymond Kerckhoffs

Zes zogeheten ’vals positieve testen’ in het profwielrennen dreigen het biologisch paspoort onderuit te halen. De coureurs hebben onlangs van de Internationale Wieler Unie UCI te horen gekregen dat hen op basis van afwijkende bloedwaarden een schorsing van twee jaar boven het hoofd hangt.

Worden de renners, bij wie tijdens controles nimmer gebruik van verboden stimulerende middelen is aangetoond, daadwerkelijk op non-actief gesteld, dan zal de nieuwe strijd tegen doping volgens betrokkenen volledig op de schop gaan.

Een aantal advocaten, onder wie de bekende Belgische sportjurist mr. Johnny Maeschalck, bereidt momenteel stappen voor om de rechtsgeldigheid van het biologisch paspoort als bewijsmateriaal juridisch aan te vechten. Een gang via de Zwitserse burgerrechter naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg maakt daarbij onderdeel uit van de strategie.

Lees het volledige artikel over het biologisch paspoort in de betaalde online versie van De Telegraaf (gratis voor abonnees of eenmalig voor 0,49 euro).

11.3 °C
ZZO1
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 447.87
+ / - -1.45%
PSV moet Ajax-scenario voorkomen
- PSV-watcher Jeroen Kapteijns over de komende clash van PSV met Rostov in de Champions League,...