Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Douwe de Boer (archieffoto)
Douwe de Boer (archieffoto)
Foto: WIDDERSHOVEN, FRITS

'Bloedpaspoort is hocus-pocus'

19 FEB 2013

Het biologisch paspoort heette de eerste stap naar een schoner peloton te zijn. Maar als bewijsmateriaal voor dopegebruik staat het in wetenschappelijke kring al geruime tijd ter discussie. Zo steekt de Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer zijn twijfels over de opsporingsmethode, die door het Wereld Anti Doping Agentschap WADA wordt uitgevoerd, niet onder stoelen of banken. „Werken volgens het hocus-pocusprincipe”, noemt hij het.  

„Het WADA neemt een grote doos en stopt daar allerhande getallen van bloedwaarden in. Daarna wordt er flink geschud en vervolgens komt er een getal uit hoe waarschijnlijk het is dat er afwijking van je bloedprofiel is gevonden. De dopingautoriteiten hoeven slechts een flinterdun bewijs te overleggen. Het is als sporter vreselijk moeilijk om je te verdedigen tegen dergelijk getover van de dopingautoriteiten.”

„Afwijkingen in een biologisch paspoort zijn zelfs voor een expert niet altijd te begrijpen”, meent de voormalige dopingjager. „De dopingautoriteiten doen er na het afnemen van een test maanden over om tot een uitslag te komen. En vervolgens krijgt de atleet, die vaak van toeten noch blazen weet, drie weken de tijd om zijn onschuld te bewijzen. Reageer je niet adequaat, dan hang je.”

11.6 °C
Z2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 452.33
+ / - +0.17%
Drogreden van KNVB
- Chef voetbal Valentijn Driessen vertelt over de situatie ronde de technische staf van het...