Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Lance Armstrong
Lance Armstrong
Foto: AP

Nieuwe megaclaim tegen Armstrong

22 FEB 2013

GEEN - De Amerikaanse overheid wil geld terug van Lance Armstrong. Jarenlang werd er via sponsor US Postal geld gepompt in de ploeg van de gevallen wereldkampioen. En dat moet nu, wellicht in drievoud, worden terugbetaald. Een mogelijk totaalbedrag van een kleine 100 miljoen dollar.

Lance Armstrong (links) en Floyd Landis in betere tijden.
Lance Armstrong (links) en Floyd Landis in betere tijden.
Foto: AFP
Lance Armstrong is al zijn zeven Tourzeges kwijt.
Lance Armstrong is al zijn zeven Tourzeges kwijt.
Foto: AFP

De Amerikaanse overheid meent dat Armstong fraude heeft gepleegd door valsspelen en liegen. Justitie sluit zich aan bij een grotere rechtzaak tegen Armstong onder de False Claims Act.

Als in de civiele rechtszaak kan worden aangetoond dat Armstrong en zijn handlangers de overheid met hun dopingprogramma bewust hebben misleid en daardoor veel schade hebben berokkend, heeft de eisende partij onder Amerikaanse wetgeving recht op drie keer het geïnvesteerde bedrag als schadevergoeding.

De federale overheid deed jarenlang justitieel onderzoek naar de vermeende misdrijven van Armstrong. Zonder uitleg en zonder aanklacht werd de fraudezaak in februari 2012 gesloten.

Floyd Landis

Ex-wielrenner en mede-Amerikaan Floyd Landis, die als voormalig ploeggenoot van Armstrong bij US Postal eerder al het gebruik van verboden middelen bekende, heeft de zaak tegen zijn voormalige kopman al in juni 2010 onder embargo aangespannen.

Landis heeft als 'klokkenluider' recht op 25 procent van de totale schadeclaim tegen Armstrong, die mogelijk richting 100 miljoen dollar gaat (75 miljoen euro).

Tour de France

Armstrong bekende eerder dit jaar op grote schaal doping te hebben gebruikt tijdens zijn zeven zeges in de Tour de France.

Schadeclaims

Tegen Armstrong zijn na zijn opzienbarende bekentenissen al verscheidene schadeclaims ingediend, onder meer door een sponsor die meer dan 12 miljoen dollar aan premies terugeist. Een Britse krant wil 1,2 miljoen euro van hem hebben na een eerder aan de Amerikaan betaalde schadevergoeding wegens laster.

13.0 °C
ZO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 454.48
+ / - -0.23%
`Geen respect voor Van Gaal`
Tom Dumoulin denkt niet maar aan het algemeen klassement, maar droomt nog wel van een ritzege in de...