Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Eelco Wisman
Eelco Wisman
Foto: TLG

Commando verhoort wielrenners

27 FEB 2013 Raymond Kerckhoffs en Charles Sanders

 AMSTERDAM, - De wielersport is opgeschrikt door het inzetten van een voormalige Nederlandse elitemilitair die doping gebruikende renners moet ontmaskeren.

Het gaat om Eelco Wisman. Hij werkte tien jaar lang bij het Korps Commando Troepen (KCT) en geldt als specialist in hypnose- en verhoortechnieken. Onlangs huurde wielerformatie Team Blanco, voortgekomen uit de voormalige Rabobank-ploeg, hem in om renners in het kader van het omstreden Nederlandse dopingakkoord te verhoren. Wisman reisde daarvoor mee naar twee ronden in Spanje. Personeel van Team Blanco ervaart zijn aanwezigheid als intimiderend. „Hij observeert en vraagt door. Sommige gesprekken duurden langer dan een uur. Het voelt of we als criminelen worden behandeld”, zegt een van de betrokkenen. Inzet van special forces is volgens wielerkenners het ultieme bewijs dat de heksenjacht op vermeende dopinggebruikers in de Nederlandse wielersport in volle gang is.

Opspraak

De voormalige Rabobank-ploeg kwam de afgelopen maanden in opspraak door dopingbekentenissen van zeven renners. Onder andere Michael Rasmussen, Levi Leipheimer en Thomas Dekker gaven aan dat ze in dienst van de bankiersploeg epo en bloeddoping gebruikten. Met het juridisch door de wielrennersvakbond zeer omstreden dopingakkoord hopen de wielerbond KNWU en de profploegen Team Blanco en Vacansoleil-DCM af te rekenen met het verleden en de geloofwaardigheid van het publiek terug te winnen. Binnen de wielersport is echter veel kritiek dat het dopingakkoord alleen maar oud-wielrenners uit het epotijdperk wil slachtofferen, terwijl er nauwelijks naar de toekomst en naar de huidige generatie wielrenners wordt gekeken.

De inzet van ex-commando Wisman toont aan dat Team Blanco hier heel ver in gaat. Leden van het KCT worden keihard getraind in het verhoren van krijgsgevangenen. Een vorig jaar afgezwaaide commando: „Omdat wij achter vijandelijke linies opereren, zijn die verhoren een zaak van leven en dood, zeker als je zelf gevangen wordt genomen. Logisch dat het bedrijfsleven, en in dit geval een wielerploeg, die kennis inkoopt.”

12.9 °C
Z3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 452.33
+ / - +0.17%
Drogreden van KNVB
- Chef voetbal Valentijn Driessen vertelt over de situatie ronde de technische staf van het...