Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Archieffoto: Michael Rasmussen
Archieffoto: Michael Rasmussen
Foto: Cor Vos

Rabo wint zaak-Rasmussen

25 JUN 2013

Oud-wielrenner Michael Rasmussen heeft de rechtszaak tegen zijn oud-werkgever Rabobank verloren. De Deen moet ruim 579.000 euro terugbetalen aan Rabo. Daarnaast moet Rasmussen een schadevergoeding van 84.000 euro aan de bank overmaken.

Volgens het Gerechtshof in Arnhem is Rasmussen na de Tour van 2007 terecht op staande voet ontslagen door Rabobank. De bank heeft volgens de rechters voldoende bewezen dat het niet op de hoogte was van de werkelijke verblijfplaats van Rasmussen.

De Deense renner had, wellicht om dopingjagers te ontwijken, gelogen over zijn verblijfplaatsen voor die Tour. Rasmussen gaf op dat hij in Mexico was, maar werd in de Italiaanse Dolomieten gezien. Volgens Rasmussen was Rabo daarvan wel degelijk op de hoogte.

In Italië, niet in Mexico

De slepende zaak speelt sinds de Deen in de Ronde van Frankrijk van 2007 werd ontslagen terwijl hij op weg leek naar de eindzege. Toen duidelijk werd dat Rasmussen zich anders had voorbereid dan aangegeven, haalde de ploegleiding van Rabo hem uit de Tour.

De renner, die inmiddels dopinggebruik heeft toegegeven, eiste 5,6 miljoen euro aan gederfde inkomsten van de bank.

De Rooij en Breukink

Onder anderen toenmalig teambaas Theo de Rooij en oud-ploegleider Erik Breukink hielden voor de rechter vol niet te hebben geweten dat de Deen de boel belazerde. Rasmussen gaf tal van voorbeelden waaruit moest blijken dat dat wel het geval was, maar raadsheer Knottnerus ging niet mee in die gedachtegang.

700.000 euro

Eerder had een rechter in Utrecht in 2008 bepaald dat er niet voldoende grond was voor ontslag op staande voet. Rasmussen kreeg een schadevergoeding van ruim 700.000 euro. Beide partijen gingen in beroep waarna het aan Rabobank was aannemelijk te maken dat de ploegleiding pas in de slotweek van de Tour er achter kwam dat de Deen bedrog had gepleegd.

Bekentenissen

In haar oordeel heeft het hof, zo wordt in de uitspraak gesteld, geen rekening gehouden met de dopingbekentenissen van Rasmussen en enkele collega-renners van afgelopen winter. Ook het rapport van de commissie-Sorgdrager, waaruit op te maken viel dat bij het massale dopinggebruik onder (Nederlandse) wielrenners de ploegleiding een rol moet hebben gespeeld, heeft vermoedelijk geen invloed gehad op de uitspraak. „Het hof benadrukt dat het in deze zaak gaat om de rechtsgeldigheid van het ontslag op staande voet dat Rabo op 26 juli 2007 aan Rasmussen heeft verleend”, meldt het vonnis.

13.0 °C
ZO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 454.48
+ / - -0.23%
`Geen respect voor Van Gaal`
Tom Dumoulin denkt niet maar aan het algemeen klassement, maar droomt nog wel van een ritzege in de...