Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Jacht op zondaars geopend

Waterdichte test voor Aicar

24 JUN 2014 Raymond Kerckhoffs

GEEN - De kans is realistisch dat het antidopingagentschap WADA de komende weken diverse retrocontroles gaat uitvoeren op ingevroren urinestalen uit de afgelopen Rondes van Frankrijk. Sinds begin dit jaar is er eindelijk een waterdichte test om het lichaamseigen Aicar op te sporen. Een middel dat twee jaar geleden in het peloton nog de nieuwe epo werd genoemd.

Aicar is een spierversterkend en vetverbrandend middel, dat via lichaamseigen stoffen zorgt voor een toename van het aantal rode bloedlichaampjes en een verhoogde vet- en koolhydraatverbranding.

Telesport meldde voor Milaan-Sanremo 2012 voor het eerst dat het middel, dat nog in de experimentele fase zat, in het wielrennen werd gebruikt. Bij laboratoriumtesten op muizen bleek het uithoudingsvermogen door Aicar met liefst 68 procent toe te nemen. Het zou vooral in combinatie met GW1516 een sterk prestatiebevorderend effect kennen en uiterst geschikt voor duursporten zijn.

„Eind 2013 hebben we informatie gekregen over deze test. Die was toen nog niet volledig gevalideerd, maar de principes lagen al wel vast en de methode was ontwikkeld. In februari is die methode dan voorgesteld op een congres voor antidopinglabs”, vertelt Peter Van Eenoo, directeur van het dopinglab in Gent aan Sporza.

De test is nu waterdicht en verloopt volgens hetzelfde principe als bij testosteron. Er wordt in eerste instantie gekeken naar de concentratie Aicar in de urine. Als die hoger is dan normaal hebben we een verdachte test. In een tweede fase wordt dan onderzocht of de Aicar lichaamseigen is of ingespoten.

Volgens Van Eenoo is er een reële mogelijkheid dat er de komende tijd stalen uit het verleden nog gecontroleerd gaan worden. „Niet alle urinestalen zullen hertest worden. Er zijn verdachte stalen uit de vorige Tours opzij gelegd. Daar zal men zich nu eerst op focussen”, aldus de Gentenaar.

Stalen worden inmiddels al acht jaar bewaard om later met nieuwe technieken te worden gecontroleerd.

Vorig jaar maart waarschuwde WADA voor het eerst voor de levensgevaarlijke bijeffecten van GW1516, waarmee voor het eerst erkend werd dat producten als Aicar en GW1516 gebruikt worden in de topsport.

lees meer over

15.2 °C
ZO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 454.48
+ / - -0.23%
`Geen respect voor Van Gaal`
Tom Dumoulin denkt niet maar aan het algemeen klassement, maar droomt nog wel van een ritzege in de...