Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

"Ik acht de kans best groot dat ik geschorst word"

Kroon geen stille getuige

27 MRT 2012 Hans Ruggenberg

WEVELGEM - Hij was al niet op zijn mondje gevallen. Karsten Kroon is het inmiddels helemaal beu om naar de pijpen van de Internationale Wieler Bond (UCI) te dansen. Na de schorsing van ploeggenoot Alberto Contador is het normaliter zo stabiele Saxo Bank van Bjarne Riis aan het wankelen gebracht. Inmiddels is hij ook woedend over twee gemiste controles, waarbij de UCI volgens Kroon zijn eigen normen hanteert. „Als ik over de hele situatie nadenk, is het bijna crimineel hoe de UCI met de zaak-Contador is omgesprongen”, aldus de 36-jarige Drent, die zich vooral probeert te concentreren op de Ronde van Vlaanderen, waarin hij de troef is voor de onthoofde ploeg.

Maar Kroon is zichtbaar aangedaan over de handelwijze rondom Contador. „Luister, een maand na zijn positieve controle in de Tour van 2010 werd Alberto persoonlijk gebeld door UCI-voorzitter Pat McQuaid. Die vertelde hem dat ze dat stil wilden houden. Maar ja, toen het via de Duitse televisie gelekt werd binnen de UCI, kwam het dus wel naar buiten. Dat tot daaraan toe, maar vervolgens wordt Alberto in Spanje vrijgesproken. En wat doet de UCI, die in eerste instantie het hele voorval stil wilde houden, die gaat nota bene in hoger beroep. En hij wordt alsnog geschorst. En nu willen ze ook Saxo Bank nog de licentie afnemen, en dat terwijl Alberto in 2010 nog voor Astana reed. Bjarne heeft Contador ook gecontracteerd toen hij nog niet positief was. En het ergste komt nog: toen Bjarne dat contract tekende met Contador, wist McQuaid al dat hij positief was. Dat klopt natuurlijk van geen kant allemaal.”

Kroon mist controles

De Drent heeft inmiddels ook zijn eigen sores met de overkoepelende wielerorganisatie. In zijn ’file’ staat momenteel vermeld dat hij twee dopingcontroles miste. „En ook dit is te belachelijk voor woorden. Voorheen kreeg ik ieder kwartaal van de Vlaamse gemeenschap een mailtje dat ik mijn whereabouts moest invullen. Dat deed ik ook, maar op 2 januari kwam ik erachter dat die niet waren ingevuld. Dat kwam omdat ze zijn gestopt met die waarschuwing te versturen, zomaar uit het niets. En ik ben het dus vergeten, waardoor er nu een zogenaamde ‘filing failure’ bij de UCI vermeld staat. Dat is gelijk aan een gemiste controle. En het wordt nog erger. Nadat ik had gebeld, werd mij doodleuk gemeld dat veel atleten uit andere sporten ook waren vergeten het formulier in te vullen. Maar er werd mij verteld dat ik als enige een gemiste controle achter mijn naam kreeg, omdat ik wielrenner ben???”

Lees het volledige verhaal over Kartsen Kroon in de betaalde online versie van De Telegraaf (gratis voor abonnees of eenmalig voor 1,10 euro).

14.5 °C
WZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.55
+ / - +0.28%
`De druk staat er op bij Max`
Chef voetbal Valentijn Driessen over de perikelen rondom Jerrel Hasselbaink, Max Verstappen en...