Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Traksel vreest einde wielerloopbaan

01 JUN 2011 Van onze wielermedwerker

RUCPHEN - De wielercarrière van Bobbie Traksel hangt aan een zijden draadje. Zenuwuitval in zijn linkerhand, als gevolg van een ongelukkig valpartijtje tijdens een training in april, zorgt ervoor dat de coureur van Landbouwkrediet in elk geval de komende zes maanden figuurlijk gesproken plaats moet nemen in de wachtkamer. "Mijn hand is dood en de artsen vragen zich af of het gevoel nog wel terugkeert”, zegt de ongelukkige Traksel, wiens wielerloopbaan een aaneenschakeling is van botte pech.

Bobbie Traksel won in 2010 Kuurne-Brussel-Kuurne.
Bobbie Traksel won in 2010 Kuurne-Brussel-Kuurne.
Foto: VOS, COR

Hoewel de situatie tamelijk uitzichtloos is, doet de geboren Gelderlander (vorig jaar nog winnaar van de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne) nog redelijk monter zijn verhaal. Een rustig trainingsrondje in het gezelschap van oud-ploegmakker Arnoud van Groen, waarbij de gemiddelde snelheid niet boven de 28 km/u kwam, eindigde half april in een schuiver. Traksel dacht de klap op te vangen met zijn armen. Dat lukte ook wel, alleen de gevolgen waren niet te overzien. De breuk in zijn linkerhand was nog een logisch gevolg van de crash. De zwelling die naderhand optrad, richtte veel grotere schade aan. Een zenuw raakte zodanig bekneld dat deze uiteindelijk is afgestorven.

Tegenvaller

Een operatie, talloze onderzoeken en een handvol ziekenhuisbezoeken verder wordt de 29-jarige renner nog altijd heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Maandag kreeg hij een nieuwe tegenvaller te incasseren. Omdat Traksel zelf nog niet zo overtuigd was van de precaire situatie, wilde hij een second opinion . Maar ook in het Belgische Herentals, bij de bekende orthopeed Toon Claes, werd hem een verhaal met dezelfde strekking verteld: afwachten of de zaak zich herstelt.

"Er is van alles ondernomen. Ik ben in Deurne aan die handbreuk geopereerd, er zijn allerlei scans gemaakt, variërend van bot tot een onderzoek naar de doorbloeding, en een EMG dat het functioneren van het zenuwstelsel nagaat. Ook in Herentals bleken de uitslagen negatief te zijn. Laat ik het zo zeggen: er zijn twee zenuwfuncties, het gevoel en de beweging. Op prikkels reageert de zenuw in mijn linkerhand in het geheel niet wat het gevoel betreft en beweging is minimaal.”

Dode zenuw

"Als ik aan mijn hand krabbel, voel ik dat niet. De zenuw die erdoorheen loopt, ligt er voor dood bij. Die moet opnieuw aangroeien over een lengte van zo’n vijftien centimeter. Toen de doktoren zeiden dat het ongeveer een millimeter per dag is, schrok ik me wild. Ik geloofde het niet. Dat betekent dat ik sowieso 150 dagen nagenoeg niets kan of mag doen. Een millimeter per dag… Da’s pas een frustrerende snelheid voor een wielrenner’’, zo kan er zelfs nog een grap van af.

Traksel erkent dat het gevecht weer coureur te worden momenteel in mentaal opzicht geen eenvoudige opgave is. "Je kunt simpelweg niets met een dode hand. Het grote probleem blijft die zwelling, doordat het bloed naar mijn hand stroomt. Sinds maandag krijg ik injecties die de bloedtoevoer enigszins afremmen. Fietsen is echt geen optie. Ik kan niet remmen, niet schakelen, m’n stuur niet vasthouden. Vandaag ga ik maar hardloopschoenen kopen, want ik moet toch op een of andere manier mijn conditie op peil proberen te houden.”

Nodig in wielrennen

"Rennen is een van de weinige dingen die niet al te belastend zijn voor die hand”, klinkt het. "Ik heb één geluk: Gérard Bulens, de baas bij Landbouwkrediet, is ontzettende begaan met me. ‘Zorg jij maar dat die hand weer helemaal beter wordt, want die heb je na het wielrennen ook nog nodig’, drukte hij me vorige week op het hart. Dat geeft vertrouwen. En dat kan ik nu wel gebruiken.”

14.5 °C
WZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.55
+ / - +0.28%
`De druk staat er op bij Max`
Chef voetbal Valentijn Driessen over de perikelen rondom Jerrel Hasselbaink, Max Verstappen en...