Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Maandag 21 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf

Oranje op herhaling in historisch Salvador

30 JUN 2014

SALVADOR DA BAHIA - Oranje speelt zaterdag in Salvador da Bahia tegen Costa Rica voor een plek in de halve finale van het WK. De plaats, eerder het toneel van de legendarische overwinning van Nederland op Spanje (5-1), is een historische stad die nog de nodige problemen kent. Supporters doen er goed aan hun waardevolle spullen goed in de gaten te houden. Voorafgaand aan het duel tegen Spanje werden tientallen fans het slachtoffer van zakkenrollers.

Het Oranjeplein in Salvador, vlak voor de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Spanje.
Het Oranjeplein in Salvador, vlak voor de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Spanje.
Foto: ANP

„Salvador telt een kleine 3 miljoen inwoners”, aldus de Nederlandse honorair consul Egbert Bloemsma. „Het grootste deel daarvan is arm en er zijn veel sloppenwijken. Maar je ziet ook dat door de economische groei van de afgelopen jaren de onderkant van de samenleving steeds meer geld krijgt. Het is jammer dat er 8 jaar lang een burgemeester heeft gezeten die heel weinig gedaan heeft. De infrastructuur, de gebouwen, het onderwijs, culturele programma's, het is allemaal verwaarloosd. Maar met de nieuwe burgemeester, die er nu ruim een jaar zit, is het gelukkig radicaal veranderd.”

Salvador kwam onlangs in het nieuws toen bij een staking van de politie in een paar dagen tijd het moordcijfer omhoog schoot. Bloemsma: „Dat is een treurige realiteit. Als je tussen de 18 en 28 jaar bent, aan de drugs bent en zwart bent, loop je veel meer kans om vermoord te worden.” De Nederlandse supporter moet volgens de honorair consul vooral opletten om niet beroofd te worden: „Vooral wanneer je hebt gepind. Dan kan het gebeuren dat je wordt opgewacht.”

Maar de Nederlanders moeten vooral ook niet vergeten te genieten van het moois dat Salvador te bieden heeft. Bloemsma: „Bahia, waar Salvador de hoofdstad van is, was de eerste vrije staat in Brazilië en Salvador was de eerste hoofdstad. Het gebied was de eerste plek waar de Portugezen aankwamen. Er zijn nog veel mooie kerken uit de zestiende eeuw. Het oude gedeelte is heel mooi.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 517.04
+ / - -0.5%