Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Zaterdag 19 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

23 Oranje-spelers krijgen 3 ton per persoon bij wereldtitel

Kassa bij WK-titel

02 JUL 2010 Valentijn Driessen en Mike Verweij

PORT ELIZABETH - Als Oranje vandaag de horde Brazilië neemt en op 11 juli wereldkampioen wordt, levert dat de 23 selectiespelers in totaal ongeveer 300.000 euro de man op. Zij mogen in dat geval zo'n 6,8 miljoen euro aan premies onderling verdelen.

Na het winnen van de groep en het bereiken van de kwartfinale staat de teller per speler op een kleine 100.000 euro. Mocht vandaag ten koste van Brazilië de halve finale worden bereikt, komt daar per speler ruim 60.000 euro bij. Maar de échte klapper valt natuurlijk te verdienen in een eventuele finale: bij winst mogen de Oranjespelers 3,2 miljoen euro verdelen. De KNVB weigerde eerder - en weigert nog steeds - in tegenstelling tot veel andere voetbalbonden, bekend te maken op welke beloning de voetballers mogen rekenen bij een wereldtitel. De spelers van Spanje kunnen in dat geval het grootste bedrag bijschrijven: vijfenhalve ton per lid van de selectie. De Argentijnen zijn goede tweede met omgerekend 520.000 euro, gevolgd door het al uitgeschakelde Engeland (470.000), Brazilië (450.000) en Frankrijk (300.000). De Fransen ontvingen na hun roemloze aftocht in de groepsfase overigens helemaal geen premie.

De KNVB wordt zélf ook niet slechter van het WK. Na aftrek van alle kosten - voor het grootste deel premies voor de spelers - rekent de bond tot dusver op een winst van 1,35 miljoen euro. Dat kan oplopen tot maximaal 5,6 miljoen, als het Nederlands elftal het WK wint. Alleen als Oranje uiteindelijk als vierde eindigt, neemt de winst licht af, tot 1,14 miljoen. De inkomsten van de KNVB bestaan vrijwel volledig uit het prijzengeld van wereldvoetbalbond FIFA.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Meer Premium