Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Dinsdag 27 juni
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oranje schakelt Brazilië uit en bereikt halve finales

WONDER VAN PORT ELIZABETH

02 JUL 2010 Twan Bovée

PORT ELIZABETH - Eindelijk heeft Oranje afgerekend met het 'Brazilië-syndroom'. Aan de hand van Wesley Sneijder knokte het Nederlands elftal zich in geweldige wedstrijd langs de Zuid-Amerikaanse sambavoetballers. Met een assist en een wonderschone goal van de 26-jarige Inter-vedette werd het ticket voor de halve finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika verzilverd; 2-1. Bondscoach Bert van Marwijk is nog slechts twee zeges verwijderd van dé missie: wereldkampioen worden!

Na de gelukkige gelijkmaker gingen de remmen los bij Oranje. Sneijder scoorde de 2-1 uit nota bene een kopbal.
Na de gelukkige gelijkmaker gingen de remmen los bij Oranje. Sneijder scoorde de 2-1 uit nota bene een kopbal.
Foto: REUTERS
Foto: EPA
De kopbal van Sneijder.
De kopbal van Sneijder.
Foto: REUTERS
Snijder blij met zijn doelpunt. Van Persie ook.
Snijder blij met zijn doelpunt. Van Persie ook.
Foto: REUTERS
Foto: AFP
Foto: REUTERS
Robinho wist op het WK tegen Nederland te scoren.
Robinho wist op het WK tegen Nederland te scoren.
Foto: REUTERS
Ooijer in duel met Fabiano.
Ooijer in duel met Fabiano.
Foto: REUTERS
Robinho foetert Mark van Bommel uit.
Robinho foetert Mark van Bommel uit.
Foto: REUTERS

Na 45 minuten leek de droom van Van Marwijk & co aanvankelijk uit een te spatten. In de warming-up kreeg Nederland onverwachts een zware domper te verwerken. Joris Mathijsen moest op het allerlaatste moment met een knieblessure afhaken. De clubloze André Ooijer verving de verdediger van Hamburger SV.

De defensieve zwakte van Oranje werd door de 'Goddelijke Kanaries' vanaf het eerste fluitsignaal onmiddellijk blootgelegd. Nadat eerst een doelpunt van Robinho terecht werd afgekeurd, sloeg de 26-jarige spits toch al in de tiende minuut genadeloos hard toe. Na een snelle aanval werd hij door Felipe Melo in alle vrijheid voor doelman Maarten Stekelenburg neergezet. Robinho aarzelde geen moment en schoof de bal tegen de touwen.

Ontsnapping

Het sprankelende spel van Brazilië had een verlammende werking op de spelers van Oranje. John Heitinga ontving binnen het kwartier de gele kaart, Arjen Robben ging meerdere malen opzichtig liggen, een knullige corner van diezelfde Robben en geen één uitgespeelde kans waren daar de passende voorbeelden van.

De Braziliaanse stervoetballers legden in de Zuid-Afrikaanse kustplaats Port Elizabeth daarentegen de ene na de andere vloeiende combinatie op de mat. Oranje ontsnapte zo in de eerste helft een aantal keer aan een grotere achterstand. Arbiter Yuichi Nishimura onthield Brazilië, na een tackle van Nigel de Jong op Kaká, een zuivere strafschop. Én Stekelenburg bracht tweemaal toe schitterend redding op schoten van Kaká en de levensgevaarlijke verdediger Maicon.

Lucky wending

In de tweede helft toonde Oranje een ander gezicht. Met meer explosiviteit, agressie en kalmte werd de aanval op de gelijkmaker gezocht en met groots succes. Een voorzet van Wesley Sneijder werd in de 53e minuut door Felipe Melo achter zijn eigen keeper Julio Cesar gekopt. De vreugde-uitbarsting bij Sneijder & co was enorm. Brazilië was vanaf dat moment van slag en Van Marwijk zag dat zijn ploeg het duel plotseling naar zijn hand zette.

Vlak na de 1-1 zag de Japanse scheidsrechter Nishimura wederom een penalty over het hoofd. Dit keer, na de handsbal van aanvoerder Lucio, in het nadeel van Nederland. Brazilië rechtte even de rug en werd weer gevaarlijk. Ingrepen van Gregory van der Wiel en De Jong leverden geel op en een bekeken bal van Kaká verdween rakelings naast de paal.

Wonder van Port Elizabeth

Het was evenwel Oranje dat bleef domineren. In de 68e minuut geschiedde zo het wonder van Port Elizabeth. Robben legde vanuit een corner de bal precies op het hoofd van Kuyt, die kopte door en Sneijder knikte op magistrale wijze binnen. Het Nelson Mandela Bay Stadium ontplofte en de Brazilianen van Dunga waren compleet de weg kwijt. Smerig natrappen van Felipe Melo op Robben leverde direct rood op en betekende de doodsteek voor de vijfvoudig wereldkampioen.

"We zijn hier gekomen om te winnen en wereldkampioen te worden." Dat zijn de woorden van Van Marwijk waarin het hele Oranje-legioen nu echt begint te geloven. Nederland zal in de halve finales weliswaar de geschorsten De Jong en Van der Wiel missen, maar de wereldbeker komt stapje voor stapje dichterbij. Het Nelson Mandela Bay Stadium trilde in ieder geval nog lang na op zijn grondvesten...

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%
Meer Premium