Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Komende nacht tot -17 graden

07 DEC 2012 Van onze weerman

SOEST - Na het dikke pak sneeuw dat vandaag valt wacht Nederland een extreem koude nacht. De minimumtemperaturen gaan komende nacht onderuit naar waarden tussen 13 en 17 graden onder het vriespunt. Het gaat op uitgebreide schaal matig tot streng, lokaal zeer streng vriezen.

De laagste waarden worden berekend voor gebieden waar de nachtelijke uitstraling het hoogst is. Door de versgevallen sneeuw en de opklaringen die vanmiddag vanuit het noordoosten het land binnentrekken ontstaat al vroeg vanavond matige vorst. Omdat ook de wind wegvalt en zich boven de sneeuw plaatselijk mist vormt, is de nachtelijke uitstraling enorm. De temperaturen zakken terug naar waarden die afgelopen februari tijdens de kou-inval werden genoteerd.

Prachtige dag

Morgen is het prachtig weer op de passage van een rug van hogedruk. Het is met temperaturen tussen min 4 en plus 1 graad een prachtige dag voor winterse activiteiten. Vannacht vormt zich weliswaar het eerste natuurijs maar dat is zaterdag volstrekt onbetrouwbaar. Ook in de nacht naar zondag vriest het matig tot streng, vooral in het oosten. In het westen volgt morgenavond al bewolking. Er gaan sneeuwbuien vallen en zachtere lucht sijpelt binnen. Die brengt ons zondag een mix van regen en natte sneeuw bij temperaturen tussen 2 en 5 graden boven nul. Maandag en dinsdag lijkt een weersomslag naar echte vrieskou op handen. Achter naar het zuiden wegtrekkende lagedruk wint hogedruk steeds meer terrein en lijkt kou op transport te gaan naar West-Europa. In dat geval gaan bij ons de temperaturen snel omlaag. In de nachten kan het dan streng vriezen en overdag wordt het niet meer boven nul. Natuurijs lijkt volgende week snel dichterbij te komen.

Opklaringen

De sneeuwval van vanmorgen heeft lokaal 10-15 centimeter opgeleverd. Rond het middaguur begon het in het westen minder te sneeuwen en hield de sneeuwval vooral huis boven midden-Nederland. De sneeuwval bereikt het uiterste noordoosten waarschijnlijk niet en trekt vanmiddaq naar België weg. Later volgen opklaringen en draait de wind naar het noordoosten.

Het wegverkeer ondervond rond het middaguur minder hinder dan vanmorgen toen er vier keer zoveel files waren als normaal op vrijdagochtend. Op Schiphol waren meer dan 100 vluchten geannuleerd. Vanmiddag wordt de frequentie in het vliegverkeer weer opgevoerd. Er reden vanmorgen minder treinen dan normaal. NS zette meer medewerkers in om de treinen en het spoor sneeuwvrij te maken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%

Meest gelezen

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |
Meer Premium