• Premium
 • Binnenland
  • Prinsjesdag 2015
 • Buitenland
 • Opmerkelijk
 • Horoscoop
 • TV
 • Specials
  • Vakantie
  • Top Employers
 • Weer

Troonswisseling ontroerend sprookje

HARTVERWARMEND

Nederland heeft koning Willem-Alexander spontaan in de armen gesloten. Na een imponerende inhuldiging in Amsterdam werden de nieuwe Koning en zijn echtgenote koningin Máxima verrast door een warm onthaal dat door het hele koninkrijk golfde.
 

Feest met koningspaar

Amsterdam vierde groot feest met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Bij 't IJ ging het helemaal los toen dj Armin van Buuren achter de draaitafel plaats had genomen. Het koningspaar en de drie prinsesjes stapten spontaan en buiten de draaiboeken om tijdens de koningsvaart van boord om de dj en leden van het Concertgebouworkest te bedanken.  
 

Nederland viert allerlaatste Koninginnedag

FOTO'S Vandaag, 30 april 2013, vierden we samen de laatste keer Koninginnedag. En dát werd gevierd. Met een lach en soms een traan. Want wat een emoties waren er.  
 

Actievoerder: 'Monarchie populairder dan we dachten'

VIDEO Veel teleurgestelde demonstranten vandaag in Amsterdam. Slechts een paar honderd republikeinse actievoerders verzamelden zich op het Amsterdamse Waterlooplein. De groep had niet verwacht dat de monarchie zo populair zou zijn.  
 

Máxima draagt ook avondjurk van Jan Taminiau

Koningin Máxima draagt ook dinsdagavond tijdens de koningsvaart een jurk van de Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau.
 

Integrale tekst Fred de Graaf

De volledige tekst van de toespraak van de voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal.  
 

Integrale tekst toespraak Willem-Alexander

De volledige tekst van de toespraak van koning Willem-Alexander.  
 

Koningspaar ontvangt gasten voor receptie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam een receptie ter gelegenheid van de troonswisseling. Er zijn zo'n duizend gasten in het paleis.
 

"Ik aanvaard dit ambt met dankbaarheid"

Koning ingehuldigd

FOTO'S - UPDATE Koning Willem-Alexander is officieel beëdigd als Koning van nederland.
 

Nieuwe koning maakt indruk op de Dam

De inhuldiging van de nieuwe koning Willem-Alexander heeft indruk gemaakt op de duizenden aanwezigen op de Dam.
 

Wereldwijd 'breaking news'

FOTO'S De troonswisseling in Nederland is wereldwijd groot nieuws. Tal van internationale nieuwszenders, omroepen en kranten hebben aandacht besteed aan de abdicatie van Beatrix.  
 

Koningin Máxima recyclet jurk

In een tijd waar iedereen de broekriem moet aanhalen, is het niet gepast om te pronken met peperdure creaties. Koningin Máxima droeg de jurk van het staatsieportret ook al eerder.  
 

Koninklijk gezin op balkon

VIDEONadat prinses Beatrix de nieuwe koning van Nederland aan het volk had voorgesteld, kwamen ook de drie prinsesjes op het balkon.
 

Alexander geboren na balkonscène

Enkele minuten na de balkonscène op de Dam werd in een ziekenhuis in Ede een Alexander geboren.  
 

'Juliana en Wilhelmina' kijken

Terwijl het nieuwe koningspaar het volk op de Dam toezwaaide, keken oud-koninginnen Juliana en Wilhelmina goedkeurend toe vanachter het raam van Madame Tussauds.  
 

Beatrix stelt Koning voor

FOTO'S - VIDEOOp het balkon van het Paleis op de Dam stelt prinses Beatrix haar oudste zoon Willem-Alexander als nieuwe Koning voor aan het Nederlandse volk.
 

LEVE DE KONING!

FOTO'S - VIDEO We hebben een Koning! Na 33 jaar lang ons land vol toewijding gediend te hebben, heeft koningin Beatrix zojuist afstand gedaan van de troon. Haar zoon Willem-Alexander is vanaf nu Koning van Nederland!
 

Demonstranten verwijderd

Boegbeeld van de anti monarchisten, de 23-jarige studente Joanna, is tijdens de abdicatie van Beatrix verwijderd van de Dam.  
 

Nieuwe staatsiefoto's

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dinsdagmorgen staatsiefoto's beschikbaar gesteld van het nieuwe koningspaar. De foto's zijn eerder in april gemaakt.  
 

Koningin Máxima prachtig in Natan

Koningin Máxima zag er koninklijk mooi uit tijdens het grote moment van de abdicatie.
 

Wat aten de gasten in het Rijksmuseum?

De gasten die bij van het afscheidsdiner van de terugtredende koningin Beatrix waren, hebben maandagavond een viergangen menu gekregen.  
 

Miljoenen kijken naar Beatrix

Zo'n 5 miljoen tv-kijkers hebben maandagavond afgestemd op de afscheidstoespraak van koningin Beatrix. Ook op Radio 1 was te horen hoe Beatrix haar dankbaarheid uitte.  
 

Máxima zuinig met jurk

De wijnrode jurk die prinses Máxima droeg naar het afscheidsdiner van koningin Beatrix, is niet nieuw. In 2008 droeg de prinses de jurk, een ontwerp van het Italiaanse modehuis Valentino naar de 60e verjaardag van de Britse kroonprins Charles.
 

Integrale tekst afscheidsrede koningin

Hieronder volgt de integrale tekst van de afscheidsrede van koningin Beatrix, zoals aangeleverd door de Rijksvoorlichtingsdienst.  
 

Terugblik inhuldiging Beatrix

Journalisten Emile Bode en Theo Kuijpers deden in 1980 verslag van de inhuldiging van koningin Beatrix. Wat een feestelijke dag had moeten worden, liep totaal uit de hand.  
 

Programma rond troonswisseling

Bekijk hier in een oogopslag wat er morgen allemaal gaat gebeuren.
 

Vertrouwen in koning gestegen

Het vertrouwen in Willem-Alexander als koning is in een jaar tijd flink gestegen. In 2012 had 59 procent van de Nederlanders vertrouwen in hem, nu lis dat 69 procent.  
 

Tientallen koninklijke gasten

FOTO'S De koninklijke gastenlijst voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander telt een paar verrassingen. Zo is er tóch een staatshoofd aanwezig in De Nieuwe Kerk.
 

Symboolfunctie regalia

De regalia zijn de symbolen van het koninklijk gezag en waardigheid bij de inhuldigingsplechtigheid. Of minder eerbiedig: de rekwisieten voor het koninklijke spektakelstuk.
 

'Koning voor de samenleving'

VIDEO Willem-Alexander wil als Koning in de 21e eeuw de samenleving "samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen."
 

Lees hier nog eens het volledige interview

Wil u het hele interview met het prinselijk paar nog eens rustig teruglezen? De Telegraaf maakt het volledige interview voor u beschikbaar in één handig document.  
 

Hoedje af!

FOTOSERIE Ze vormen een onafscheidelijk duo: koningin Beatrix en haar hoed. Door de jaren hebben we haar met veel bijzondere exemplaren gezien. Van stijlvol en ondeugend tot elegant en degelijk. Maar in ieder geval nooit saai.
 

Geliefd geschenk

Nu en dan treffen we koningin Beatrix aan het roer van De Groene Draeck. Een verjaardagscadeau dat haar tot op de dag van vandaag veel plezier brengt.
 

Mannen achter de vrouw

Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw. Dit gezegde, maar dan andersom, gaat zeker op voor koningin Beatrix.
 

Koningin Beatrix geeft commentaar op eigen tv-portret

Niemand minder dan koningin Beatrix zelf 'levert commentaar' bij de beelden in het tv-portret dat de NOS van haar maakt. Het programma Beatrix, portret van een koningin is op zondagavond 28 april op Nederland 1 te zien.  
 

Stralend gezin

In de zomer van 1997 poseert de koninklijke familie in de tuin van paleis Huis ten Bosch. De saamhorigheid straalt er vanaf. Niemand kon toen weten dat de Koningin toen nog maar net over de helft van haar ambtstermijn was.
 

Koningin Beatrix en kleinkinderen

Koningin Beatrix staat bekend als een liefhebbende oma die toeleeft naar de momenten die ze met haar acht kleinkinderen kan delen.  
 

Hét gezicht van Nederland…

Ze was hét officiële gezicht van Nederland in het buitenland, ruim drie decennia lang. Collega-staatshoofden en regeringen hebben haar altijd diep gerespecteerd voor haar rol, ook als die achter de schermen was.
 

… en één desastreus bezoek

Tussen alle succesvol verlopen staatsbezoeken van de Koningin is er een desastreus verlopen. Uitgerekend het bezoek aan de enorme archipel, die bijna drie eeuwen aan Nederland heeft behoord, Indonesië.
 

Beatrix door de jaren heen

FOTOSERIE Onze Koningin van prinsesje tot oma, van moeder tot weduwe, van dochter tot rotsvast boegbeeld van onze monarchie. Gedreven, scherp, elegant, sportief, betrokken, zakelijk en oh zo menselijk.
 

Officieel logo inhuldiging

Een grote oranje strik siert alle officiële activiteiten die worden georganiseerd rond de inhuldiging van Willem-Alexander als nieuwe koning. Het Nationaal Comité Inhuldiging presenteerde maandag het logo, dat geldt als een soort keurmerk voor alle festiviteiten.
 

Willem-Alexander wil vorst zijn die met zijn tijd meegaat

LEVE DE KONING!

Prins Willem-Alexander kiest voor een inhoudelijk en modern koningschap. "Als de monarchie niet met haar tijd meegaat, kan zij op termijn alleen nog worden afgeschaft", voorspelde hij ooit.
 

Kroonprins en premier bespreken inhuldiging

Prins Willem-Alexander en premier Rutte hebben de inhuldiging van 30 april besproken.
 

Amalia eerste opvolger

Prinses Amalia is de eerste die straks in aanmerking komt voor de troon. Zij wordt de eerste Prinses van Oranje die ons land ooit heeft gekend.  
 

Máxima wordt koningin

Prinses Máxima zal na de inhuldiging als koningin door het leven gaan. Dat zei premier Rutte, nadat Beatrix haar troonsafstand bekend had gemaakt.  
 

Programma troonswisseling

Traditie en eerdere voorbeelden worden op 30 april gevolgd bij de troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander.
 

Complete toespraak koningin Beatrix

Lees hier de volledige tekst van de historische toespraak tot de bevolking, waarin koningin Beatrix haar aftreden aankondigde.
 

Koningschap weegt zwaarder dan persoon

Veel mensen zouden het liefst alles van koningin Beatrix willen weten. De Koningin hield het tot nu toe voor zichzelf.
 

KONINGIN TREEDT AF

Koningin Beatrix heeft op maandag 28 januari haar aftreden bekendgemaakt. ,,Dit lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enkele jaren overweeg, te nemen'', zei de koningin.