Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ministerie van financien

Beatrix én Alexander op euro

06 FEB 2013

Koningin Beatrix en haar opvolger koning Willem-Alexander verschijnen samen op een unieke munt van 2 euro.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën sloeg woensdag in het historisch Muntgebouw in Utrecht de eerste exemplaren.

Op de bijzondere munt is het portret van Beatrix op de voorgrond weergegeven. Onder de koninklijke gezichten staat de datum 28 januari. Op die dag kondigde koningin Beatrix de troonswisseling aan.

Dubbele kop

De zogenoemde 'dubbele kop' verschijnt in een oplage van 20 miljoen stuks en is niet alleen in Nederland, maar in de hele eurozone een wettig betaalmiddel. De munten komen volgende week al in circulatie voor het publiek.

Met het muntstuk geeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) een vervolg aan de muntuitgifte in 1980, toen bij de troonswisseling van koningin Juliana en Beatrix ook munten met dubbelportret werden geslagen. Ook toen werd Beatrix op de voorgrond afgebeeld. Deze speciale munten waren officiële betaalmiddelen en werden uitgegeven ter overbrugging van de periode voor het verschijnen van de nieuwe guldenmunten met het portret van koningin Beatrix.

Rechts

Begin 2014 zullen vermoedelijk de eerste euromunten verschijnen waar Willem-Alexander alleen op staat geportretteerd. Op de voorzijde van nagenoeg alle Nederlandse munten prijkt al sinds het ontstaan van het Koninkrijk een portret 'en profil' van de regerende vorst of vorstin.

Als de traditie wordt gevolgd, zal koning Willem-Alexander op de toekomstige munt naar rechts kijken. Zijn voorgangster Beatrix staat, zowel op de euro als op de gulden, altijd met haar gezicht naar links afgebeeld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 528.06
+ / - -0.08%