Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hoed af voor nieuwe koning

06 FEB 2013

DEN HAAG - De nieuwe koning moet het parlement wel kunnen zien als hij op 30 april wordt ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. En het volk moet ook het zicht hebben op al die leden van de Eerste en Tweede Kamer, zijn vertegenwoordigers immers. Daarom hebben de parlementariërs inmiddels een brief van de griffiers gekregen waarin de dames wordt aangeraden geen grote hoeden op te zetten.

Die benemen immers het zicht en dat is gewoon niet zo voorkomend. De inhuldiging is een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer samen dus. Willem-Alexander legt daar de eed op de grondwet af, waarop de leden van de Eerste en Tweede Kamer hun eigen eed of belofte herbevestigen, als blijk van vertrouwen en respect. Dat heeft verder geen juridische status.

De voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, zal de namen van alle aanwezige Kamerleden afroepen, waarop die hun herbevestiging laten horen. Er is geen verbod om hierbij een hoed te dragen, alleen maar een oproep om vooral hoofddeksels van het type slagschip thuis te laten. Een kittig klein dopje kan eventueel nog wel, dat doet niet veel aan de zichtbaarheid van de volksvertegenwoordigers af.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%