Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

'Geen Koningssloep op 30 april'

22 FEB 2013

AMSTERDAM - Op 30 april, de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, vaart de zogeheten Koningsloep zeer waarschijnlijk niet door de Amsterdamse grachten. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag bij AT5. Maar volgens hem wordt er wel degelijk gevaren, waarschijnlijk met de boot waarop de koningin altijd vaart op de Amstel tijdens het bevrijdingsconcert op 5 mei.

Foto: anp

„Het is onwaarschijnlijk dat de Koningssloep gaat varen. We hebben begrepen dat er veel reparatie nodig is. Die sloep heeft 50 jaar lang op het droge gelegen. En dan is het niet een kwestie van even een verfje geven maar dan kan het hout krimpen. Ik heb me door deskundigen laten vertellen dat dat onhaalbaar is. 30 april is al gauw.”

De Koningssloep is in 1816 gebouwd en werd voor het laatst gebruikt in 1962 bij het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard. De Koningssloep, ook wel de Gouden Koets te water genoemd, is een van de populairste objecten van het Scheepvaartmuseum en ligt nu in een depot. Directeur Willem Bijleveld zei begin deze maand nog te hopen de galei op tijd gereed te hebben voor een tocht op 30 april. Begin 2014 moet de sloep sowieso, na een opknapbeurt, weer te zien zijn voor het publiek.

Een rijtoer met de nieuwe koning komt er waarschijnlijk niet, zei Van der Laan ook nog in de uitzending. Hoogstwaarschijnlijk komt er wel een Koninginnenacht op 29 april. „Deze zal wel hier en daar wat korter duren vanwege de festiviteiten op de dag erna op de Dam.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.9 °C
ZZO3
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%