Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Koningspaar maakt vaartocht op IJ op 30 april

27 FEB 2013

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken op 30 april na de inhuldiging een vaartocht op het IJ in Amsterdam. De koning en koningin stappen 's avonds om 19.00 uur aan boord bij het filminstituut Eye in Amsterdam-Noord. De koningsvaart eindigt rond 20.30 uur bij het Muziekgebouw aan 't IJ, waar de aanwezige vaartuigen met een saluut een eerbetoon brengen aan de nieuwe vorst. Het koninklijk paar staat aansluitend een diner met genodigden te wachten. Vuurwerk sluit de avond af.

Foto: ANP

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam ontvouwde woensdag de plannen voor het inhuldigingsfeest in de hoofdstad. Tot teleurstelling van het Scheepvaartmuseum zal de gemeente voor de vaartocht geen gebruikmaken van de koningssloep, de galei die in 1816 voor de koninklijke familie werd gebouwd. Van der Laan twijfelt of het vaartuig op tijd klaar kan zijn, maar liet ook weten dat de politie liever een grotere en stevige boot heeft. „Het IJ heeft nog best golven.” Een boot van het Amsterdamse havenbedrijf zal het koningspaar nu vervoeren.

Vanaf de kades kunnen mensen Willem-Alexander en Máxima toezwaaien. De gemeente wil bezoekers zoveel mogelijk spreiden, waardoor er extra bussen worden ingezet naar Amsterdam-Noord. Ook komen er twee grote schepen achter Amsterdam Centraal Station te liggen. Die ontnemen het zicht op de koningsvaart, waardoor de hoofdstad grote drukte daar hoopt te voorkomen.

Amsterdam rekent erop dat er minstens 700.000 tot 800.000 bezoekers zijn, evenveel als op een normale Koninginnedag. Op de Dam is plek voor maximaal 25.000 mensen die de balkonscène bij het Koninklijk Paleis willen zien. Mensen kunnen vrij bewegen op het grootste gedeelte van het plein en het omliggende gebied.

Rond de officiële locaties worden gedeeltes afgezet, maar dat zullen niet hele grote gebieden zijn. De hoofdstad zet duizenden agenten in om het feest in goede banen te leiden. Bewoners in de buurt van de Dam hoeven niet hun huizen uit.

Van der Laan wil de gebruikelijke evenementen op 30 april zoveel mogelijk door laten gaan om mensenmassa's te spreiden. Zo komt er op het Museumplein een koningsbal. Ook Koninginnenacht gaat door en er komt een koningsnacht. Er zijn 225 vergunningen aangevraagd voor feesten. Het inhuldigingsfeest kost de gemeente 7 miljoen euro.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%