• Home
  • Contact
 • VaarTV
 • Skûtsjesilen 2014
 • Clipper Race
 • Nieuwe boten
 • Tips & advies
 • Watersportbedrijven
 • Produkten
 • Boot kopen
 • Boot huren
 • TV

NIEUWS

Vaarbewijs voortaan direct uitgereikt

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een aantal voorstellen van de VAMEX ter vereenvoudiging van de examenstof voor het Klein Vaarbewijs goedgekeurd. Het Klein Vaarbewijs wordt vanaf aanstaande vrijdag direct na het examen ter plaatse uitgereikt . De Stichting VAMEX organiseert de examens voor de overheid.

Vaarbewijs voortaan direct uitgereikt

VIDEO

Deze vrouw ziet de zee voor het eerst

Wij als watersporters vinden de zee het meest normale van de wereld. Leuk om geconfronteerd te worden met de allereerste ingetogen verwondering van iemand voor wie de zee echter volslagen nieuw is.
 

NIEUWS

Britse autoriteiten bedanken zeiljacht Nederland

De Britse maritieme autoriteiten hebben vandaag officieel hun dank betuigd aan de bemanning van een Nederlands jacht dat gisteren twee wanhopige Britse drenkelingen uit de Noordzee oppikte.
 

FOTO VAN DE DAG

Een nieuw gebouwde boot uit de Steentijd

Een deelnemer van een zomerkamp in Albersdorf in het noorden van Duitsland is bezig met haar ultra-primitieve ´steentijdboot´. Het vaartuigje is gemaakt van dierenhuiden.
 

NIEUWS

Veenvaart blijft een daverend succes

De duizendste boot die tijdens het vaarseizoen 2014 in de inmiddels bekende Drentse Veenvaart onderweg was, werd vlak voor het weekeinde verrast door een bloemetje.
 

REPORTAGE

Vaders herbeleven vlotavontuur

Tussen de motorbootjes en kano’s vaart een bijzonder vaartuig over de Linge; op een speciaal gebouwd vlot herbeleven twee vrienden een 26 jaar oud avontuur.
 

COLUMN HARRY DEKKERS

Iedereen plezier op z´n eigen manier

Zeebonk Harry Dekkers is behalve Commandant van de Zr. Ms. Urania ook watersporter. Speciaal voor de Vaarkrant schrijf Dekkers een column.
 

FOTO VAN DE DAG

Vluchtelingen weggekropen in jetski

Twee Afrikaanse asielzoekers zijn door de Spaanse politie gesnapt toen ze probeerden verstopt in een jetski Europa binnen te komen.
 

NIEUWS

Veel boetes uitgedeeld in de Biesbosch

Tijdens een handhavingsdag in de Biesbosch werden zestien bekeuringen en tientallen officiële waarschuwingen uitgedeeld.
 

Spectaculaire surfbeelden

Tube riding gefilmd vanuit het perspectief van de surfer. Dat levert spectaculaire beelden op.
 

DE VARENDE VAARKRANT

Alleen op de wereld

Blauwestad in Oost-Groningen. Stond dat niet bekend als het kerkhof van de ingestorte Nederlandse huizenmarkt? Een plek met zompige stukken veen en hier en daar een huis? Vaartocht door een uniek stukje Nederland.

 

DE VARENDE VAARKRANT

Portretten Blauwestad

Reporter Ronald van Gessel portretteerde rond Blauwestad en het Groningse Oldambtmeer een aantal karakteristieke watersporters. Verhaaltjes over een Deense dog, een bijzonder zeilbootje en een 'paleis voor weinig'.

 

WATERSCOUTS

NAWAKA in 14 foto's

In Roermond maken deze dagen 4000 waterscouts tien dagen lang een groot feest. Het evenement Nawaka is het grootste waterscouts evenement met deelnemers uit Nederland, Turkije, Groot Brittannie, Ierland en Georgie. Speciaal voor de Telegraaf maakte de Vaarkrant een uniek fotoverslag.

 

WINDSURFEN

Casper Bouman gaat voor de Triple

Windsurfer Casper Bouman wil wereldkampioen worden in de drie grootste mondiale windsurfdisciplines.
 

VOLVO OCEAN RACE

Twee maanden voor de start

Wat is de stand van zaken ruim twee maanden voor de start van de Volvo Ocean Race?
 

WATERSPORTNIEUWS

Papieren vaarbewijs wordt ongeldig

Vaarbewijs examen organisator Vamex bereidt een omruilactie van de papieren vaarbewijzen voor. De papieren versie van het 'rijbewijs voor de boot' is vanaf 1 januari 2016 niet meer geldig.

 

DUTCH MATCH RACE CUP

Team Korpershoek pakt wildcard

Het Batavia Sailing Center, organisator van de Dutch Match Cup, heeft deze week een wildcard voor de Dutch Match Cup gegeven aan het Nederlandse matchrace team Dirk-Jan Korpershoek.

 

ZOMER 2014

Blauwalg: ongezond

Blauwalg is ongezond voor dieren en zwemmers en kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Wat is blauwalg en hoe gevaarlijk is het?

 

TIPS

Water aan boord

Hoe houd je water aan boord van de boot goed? Dat is met wat chloor uit de supermarkt niet zo moeilijk. Een aantal tips.

 

NIEUWE BOTEN

Vedette Navigator 48

De Navigator 48 vult de modellenserie van Vedette Jachtbouw aan de bovenkant aan. Het nieuwe vlaggenschp genaamd Navigator biedt een groter vaargebied en meer comfort aan boord.

 

VOLVO OCEAN RACE

Team Brunel deelt eerste klappen uit

In de eerste testwedstrijd waarin drie identieke Volvo Ocean Racers met Nederlandse, Spaanse en Zweedse team rond de Canarische Eilanden zeilden, deelde het Nederlandse Team Brunel de eerste klappen uit. Schipper Bouwe Bekking en zijn team wonnen de race overtuigend.

 

TALL SHIPS RACE

Tallships in formatie door fjord

Marine opleidingsschip Zr.Ms. Urania neemt deel aan de STI Tall Ships Race. De passage van de tall ships in een militair geordende formatie door een nauwe fjord leverde een fraai en uniek schouwspel op. 

 

NIEUWS

Strengere controles op alcohol op het water

De politie te water controleert tijdens warme periodes extra op alcoholgebruik van de schippers. Welke regels gelden voor alcoholgebruik op het water?

 

VOLVO OCEAN RACE

TV serie over SCA vrouwenteam

De nieuwe tv-serie over Team SCA, vrouwen zeilteam dat vanaf 4 oktober mee zeilt in de Volvo Ocean Race is wellicht binnenkort ook in Nederland te zien.

 

NIEUWS

2.056 acties reddingsbrigade in de hitte

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 2056 keer in actie.  Dat was 65 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie, 33 keer betrof het een zwemmer in problemen.

 

EVENEMENTEN

Vlietdagen Leidschendam

Op 13 en 14 september is het historische centrum van Leidschendam het decor voor nautisch evenement de Vlietdagen

 

EVENEMENTEN

Visserijdagen Stavoren

Van14 tot en met 16 augustus worden op en rondom de Oude Haven in het Friese Stavoren weer de tweejaarlijkse visserijdagen georganiseerd.

 

DE VARENDE VAARKRANT

Typisch Hollands

Loom en log stroomt de Zaan tussen blinkende schoorsteenpijpen, monumentale panden en oude vervallen fabrieken door.

 

DE VARENDE VAARKRANT

Portretten Zaanstreek

Verslaggever Marie Thérese Roosendaal portretteerde op en langs de Zaan een aantal enthousiaste watersporters.

 

NIEUWE BOTEN

Finse XO Boats nu ook in Nederland

Drie nieuwe jachten van het Finse XO Boats zijn vanaf vandaag in Nederland verkrijgbaar. De presentatie is bij de Harbour Club in Amsterdam, want in de Amsterdamse Entreporthaven krijgt het merk haar Nederlandse showroom. De Vaarkrant voer als eerste in Nederland met deze spectaculaire boten.

 

NIEUWS

Amsterdammers verkopen massaal hun bootje

In 2013, toen het ligtarief in de hoofdstad omhoog ging van 30 naar 58 euro per meter, verkochten 1200 Amsterdammers hun boot. Medio 2014 staat de teller bij Waternet al op negenhonderd opzeggingen.

 

NIEUWS

Ideale vakantiebaan: Steward op de sluis

„Nog een klein stukje doorvaren alstublieft”, roept sluissteward Mischa naar een mondain plezierjacht. De student aan de Hoge Zeevaartschool heeft een van de fraaiste vakantiebaantjes van Nederland.

 

PRODUCTEN

Solbian SXp flexibele zonnepanelen

Op de komende HISWA te water lanceert De Stille Boot een nieuwe serie flexibele zonnepanelen van het Italiaanse merk Solbian: de SXp serie.

 

NIEUWE PRODUCTEN

Stroomatlas voor iPad en Android

Afgelopen week is de nieuwe versie van de Zeeweer Stroomatlas-app door Apple goedgekeurd en nu dus voor tablet en smartphone verkrijgbaar.

 

BEURZEN

Reden om naar Cannes te gaan

De Boatshow in Cannes die van 9 tot en met 15 september wordt gehouden is een absolute 'must' voor liefhebbers van imposante, luxe en vooral snelle jachten. Zoals deze Otam 58ht Chase-Boat.

 

NIEUWE BOTEN

Grootste Eagle van 16 meter in aanbouw

Leonardo Yachts, bouwers van de daysailers Eagle 36 en 44 werkt nu aan een nog grotere Eagle 54. Van dit ruim 16 meter jacht, met een knipoog naar de J-klasse boten, zijn nu de mallen klaar.

 

COLUMN HARRY DEKKERS

Goed zeemanschap en de Wet van Murphy

Zeebonk Harry Dekkers is behalve Commandant van de Zr. Ms. Urania ook watersporter. Speciaal voor de Vaarkrant schreef Dekkers columns, waarin hij ook zijn eigen missers noemt: De Wet van Murphy.

 

NIEUWS

Verplichte bootnaam gratis aangebracht

Booteigenaren op een boot zonder naam kunnen van Waternet in Amsterdam een boete krijgen van 90 euro. Maar Waternet biedt ook aan op zaterdag 26 juli gratis de bootnaam aan te brengen.

 

EVENEMENTEN

Krasse knarren op waterski's

We worden steeds ouder, maar ook steeds fitter. Neem nou de 83 jarige Tineke Wester die nog altijd waterskiënd bochtjes achter een speedboot draait. Speciaal voor waterskiërs als Tineke roept WV Nautica nu de Krasse Knarren Trofee in het leven

 

NIEUWS

Haai gevangen in Zeeland

Sportvisser Frank Dekker heeft op de Oosterschelde een ruwe haai gevangen. De vis was maar liefst anderhalve meter lang.

 

ZOMER 2014

'Zwemmen in rivieren is levensgevaarlijk'

Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren.

 

SAIL 2015

Prins Maurits beschermheer SAIL Amsterdam

Prins Maurits neemt het roer over van zijn neef koning Willem-Alexander als beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam. Dat maakte de organisatie achter het maritieme evenement dat volgend jaar augustus weer wordt gehouden, bekend.

 

NIEUWS

'Meer honden dan mannen met zwemvest'

De meeste mannen zien er op toe dat alle opvarenden van hun boot een zwemvest aan hebben, ze kijken alleen niet naar zichzelf. Volgens de Zweedse reddingsbrigade hebben zelfs meer honden dan mannen een zwemvest aan.

 

BEURSNIEUWS

Superjachten in Genua

Tijdens de Genua Boatshow zal een speciaal paviljoen voor superjachten worden ingericht om aandacht te geven aan de Italiaanse superjachtindustrie, de grootste concurrent van de Nederlandse bouwers.

 

NIEUWS

Democratisch zeiljacht

Werfeigenaren zijn soms eigenwijze mensen. Aanpassingen aan het door hen bedachte model worden meestal alleen tegen een forse meerprijs gerealiseerd. Heel anders is de aanpak van C-Yacht. Deze werf laat al in de ontwerpfase de klanten aan het woord.

 

VERHALENSERIE #5

Boodschappen op zee

Durdana Putker zeilt samen met haar man Peter op hun jacht Lazy Duck over de Atlantische Oceaan. Het laatste deel van hun verhalenserie gaat over spijt.

 

EVENEMENTEN

Flyboarden in Appelscha

Tijdens de opening van de Turfvaartdagen, op zaterdag 9 augustus a.s., zal een FlyboardTeam demonstraties geven. Deze bijzondere attractie is bedoeld om een extra feestelijk tintje te geven aan het 10 jarig editie van de Stichting Turfvaartdagen Appelscha en het 40 jaar bestaan van de Turfroute.

 

NIEUWS

Boten steeds vaker in elkaars vaarwater

Drukte op het water leidt elke zomer weer tot onveilige situaties. Sommige watersporters kunnen een boot niet goed besturen, anderen kennen de regels onvoldoende of gaan varen in een onbekend gebied.

 

EVENEMENTEN

1-3 Augustus Willemsoord Werfgoed

Na de Stopover van Clipper Round the World Yacht Race staat de vroegere Rijkswerf Willemsoord in Den Helder van 1 tot en met 3 augustus weer in het teken van een nieuw evenement: ‘Willemsoord Werfgoed’.

 

NIEUWE BOTEN

Frauscher 747 Mirage

De nieuwe Frauscher 747 Mirage zal aan het grote publiek worden getoond tijdens de boatshows van Cannes en Genua.

 

NIEUWE BOEKEN

Helden op het water

De roeisport heeft een 150 jaar lange en rijke geschiedenis in ons land. Het boek 'Helden op het water' is het eerste publieksboek over deze prachtige sport.

 

NIEUWS

Veel zwemmers in problemen door stroming

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 393 keer in actie waarvan 55 keer  voor zwemmers. Veel zwemmers kwamen afgelopen dagen in de problemen door sterke stromingen voor de kust.

 

VERHALENSERIE #4

Marokko repareert alles

Durdana Putker zeilt samen met haar man Peter op hun jacht Lazy Duck over de Atlantische Oceaan. Hun verhaal van vandaag gaat over avonturen in het binnenland.

 

NIEUWS

Zeilreis tegen kanker

Zaterdag 26 juli vertrekt Luc Overtoom uit Amsterdam voor een twee jaar durende solo-zeiltocht rond de wereld. Tijdens de reis haalt hij geld op voor kankeronderzoek

 

DE VARENDE VAARKRANT

Grevelingen, zoutwater paradijs

Een dag met een sloep varen op het het zilte Grevelingenmeer is allesbehalve een strafexpeditie.

 

DE VARENDE VAARKRANT

Watersporters op de Grevelingen

Varende Vaarkrant Verslaggever Joris van Duin ontmoette op de Grevelingen een aantal enthousiaste watersporters.

 

SS Rotterdam op werelderfgoedlijst 'kansloos'

Het wordt een kansloze actie om cruiseschip de SS Rotterdam op de werelderfgoedlijst van de Unesco te krijgen. Dat zegt Thieu Knibbeler, hoofd van het bureau monumenten en cultuurhistorie bij de gemeente Rotterdam.
 

VERHALENSERIE #3

Baksjisj

Durdana Putker zeilt samen met haar man Peter op hun jacht Lazy Duck over de Atlantische Oceaan. Ze schreven voor de Vaarkrant een mini-serie over hun avonturen in Marokko, een van de landen die ze op weg naar het zuiden aandeden. Vandaag over baksjisj en de kosten van jachthavens.

 

NIEUWS

Rotterdam krijgt funsport gracht

In het centrum van Rotterdam komt een watersportgebied. Het water in de Steigersgracht wordt helder en geschikt voor zwemmen gemaakt en er komt een installatie die golven ltot anderhalve meter hoogte opwekt.

 

NIEUWS

Scheepsidentiteit gemakkelijk te stelen

Het is bekend dat de identiteitssignalen van schepen in de beroepsvaart veel onjuiste gegevens bevatten. Nu blijkt dat het ook nog heel eenvoudig is om de AIS identiteit van pleziervaartschepen te stelen.

 

NIEUWE PRODUCTEN

Twee nieuwe zeilersboeken

Uitgeverij Hollandia geeft deze zomer weer twee nieuwe boeken voor zeilers uit: Vier zomers zeilen van Henk Bezemer en het Handboek splitsen van moderne lijnen van Jan-Willem Polman.

 
20.6 °C
WNW4
 
files 165
102 km.
Beurs AEX
AEX 406.79
+ / - -0.13%

UW MENING:

Het is goed dat boetes voor overtredingen in de watersport zijn verhoogd


Verstuur

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor de Vaarkrant nieuwsbrief

De Vaarkrant nieuwsbrief brengt elke twee weken de hoogtepunten van het actuele watersportnieuws en tests van de meest bijzondere boten en watersportproducten. Ook komen de nieuwste trends op aan bod, evenals leuke gadgets, een spectaculaire video en exclusieve winacties. Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
 

NIEUWS

Meer regels of controle?

Er moeten meer regels komen op het water, blijkt uit de Stelling van de Dag. Handhaven moet ook: het ontbreekt aan controle, vinden velen.