• Home
  • Contact
 • VaarTV
 • Skûtsjesilen 2014
 • Clipper Race
 • Nieuwe boten
 • Tips & advies
 • Watersportbedrijven
 • Produkten
 • Boot kopen
 • Boot huren
 • TV

VERSLAG SKUTSJESILEN TERHERNE

Mink wint maar Sneek ruikt aan koningszetel

De hoofdrol bij het skûtsjesilen gistermiddag werd opgeëist door...een windschifting. Anderhalf uur had schipper Dirk Jan Reijenga heroïsch voorop gevaren, totdat een dramatische winddraaiing hem terugzette naar de middenmoot.

Mink wint maar Sneek ruikt aan koningszetel

ZOMER 2014

Blauwalg: ongezond voor dieren en zwemmers

Als de warmte in de zomer een aantal dagen aanhoudt, kan de blauwalg zich explosief vermeerderen. Dat is ongezond voor dieren en zwemmers en kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Wat is blauwalg en hoe gevaarlijk is het?

 

TIPS

Water aan boord

Hoe houd je water aan boord van de boot goed? Dat is met wat chloor uit de supermarkt niet zo moeilijk. Een aantal tips.

 

NIEUWE BOTEN

Vedette Navigator 48

De Navigator 48 vult de modellenserie van Vedette Jachtbouw aan de bovenkant aan. Het nieuwe vlaggenschp genaamd Navigator biedt een groter vaargebied en meer comfort aan boord.

 

VERSLAG SKS EARNEWALD

Windvlagen en een gebroken helmhout

Doodzonde voor de skûtsjebroertjes Pieter (Akkrum) en Siete Meeter (Leeuwarden); ze voeren aan het begin van de wedstrijd Earnewald bij de boventon bovenop elkaar. Gevolg: een gebroken helmhout voor Pieter Meeter uit Akkrum, die daarop de zeilen streek en het wedstrijdwater verliet met een hijsbandje als verband om zijn gebroken roer.

 

MH 17

Skûtsjes rouwen in Terherne mee

Het SKS kampioenschap skûtsjesilen staat woensdagmiddag stil bij de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Vanwege de dag van nationale rouw start de wedstrijd bij Terherne al om 13.30 uur, zodat de wedstrijd voor 16 uur is afgelopen.

 

FOTOVERSLAG EARNEWALD

Unieke foto's skûtsjesilen Earnewald

Bij het SKS skûtsjesilen is voor ons niet alleen verslaggever Bart Olmer aanwezig. Hij wordt op de Friese wateren vergezeld van topfotograaf Anne van der Woude. Vandaag publiceren we 30 prachtige foto's van het skûtsjesilen in Earnewald.

 

VOLVO OCEAN RACE

Team Brunel deelt eerste klappen uit

In de eerste testwedstrijd waarin drie identieke Volvo Ocean Racers met Nederlandse, Spaanse en Zweedse team rond de Canarische Eilanden zeilden, deelde het Nederlandse Team Brunel de eerste klappen uit. Schipper Bouwe Bekking en zijn team wonnen de race overtuigend.

 

TALL SHIPS RACE

Tallships in formatie door fjord

Marine opleidingsschip Zr.Ms. Urania neemt deel aan de STI Tall Ships Race. De passage van de tall ships in een militair geordende formatie door een nauwe fjord leverde een fraai en uniek schouwspel op. 

 

NIEUWS

Strengere controles op alcohol op het water

De politie te water controleert tijdens warme periodes extra op alcoholgebruik van de schippers. Welke regels gelden voor alcoholgebruik op het water?

 

VOLVO OCEAN RACE

TV serie over SCA vrouwenteam

De nieuwe tv-serie over Team SCA, vrouwen zeilteam dat vanaf 4 oktober mee zeilt in de Volvo Ocean Race is wellicht binnenkort ook in Nederland te zien.

 

NIEUWS

2.056 acties reddingsbrigade in de hitte

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 2056 keer in actie.  Dat was 65 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie, 33 keer betrof het een zwemmer in problemen.

 

EVENEMENTEN

Vlietdagen Leidschendam

Op 13 en 14 september is het historische centrum van Leidschendam het decor voor nautisch evenement de Vlietdagen

 

EVENEMENTEN

Visserijdagen Stavoren

Van14 tot en met 16 augustus worden op en rondom de Oude Haven in het Friese Stavoren weer de tweejaarlijkse visserijdagen georganiseerd.

 

DE VARENDE VAARKRANT

Typisch Hollands

Loom en log stroomt de Zaan tussen blinkende schoorsteenpijpen, monumentale panden en oude vervallen fabrieken door.

 

DE VARENDE VAARKRANT

Portretten Zaanstreek

Verslaggever Marie Thérese Roosendaal portretteerde op en langs de Zaan een aantal enthousiaste watersporters.

 

NIEUWE BOTEN

Finse XO Boats nu ook in Nederland

Drie nieuwe jachten van het Finse XO Boats zijn vanaf vandaag in Nederland verkrijgbaar. De presentatie is bij de Harbour Club in Amsterdam, want in de Amsterdamse Entreporthaven krijgt het merk haar Nederlandse showroom. De Vaarkrant voer als eerste in Nederland met deze spectaculaire boten.

 

NIEUWS

Amsterdammers verkopen massaal hun bootje

In 2013, toen het ligtarief in de hoofdstad omhoog ging van 30 naar 58 euro per meter, verkochten 1200 Amsterdammers hun boot. Medio 2014 staat de teller bij Waternet al op negenhonderd opzeggingen.

 

NIEUWS

Ideale vakantiebaan: Steward op de sluis

„Nog een klein stukje doorvaren alstublieft”, roept sluissteward Mischa naar een mondain plezierjacht. De student aan de Hoge Zeevaartschool heeft een van de fraaiste vakantiebaantjes van Nederland.

 

PRODUCTEN

Solbian SXp flexibele zonnepanelen

Op de komende HISWA te water lanceert De Stille Boot een nieuwe serie flexibele zonnepanelen van het Italiaanse merk Solbian: de SXp serie.

 

NIEUWE PRODUCTEN

Stroomatlas voor iPad en Android

Afgelopen week is de nieuwe versie van de Zeeweer Stroomatlas-app door Apple goedgekeurd en nu dus voor tablet en smartphone verkrijgbaar.

 

BEURZEN

Reden om naar Cannes te gaan

De Boatshow in Cannes die van 9 tot en met 15 september wordt gehouden is een absolute 'must' voor liefhebbers van imposante, luxe en vooral snelle jachten. Zoals deze Otam 58ht Chase-Boat.

 

NIEUWE BOTEN

Grootste Eagle van 16 meter in aanbouw

Leonardo Yachts, bouwers van de daysailers Eagle 36 en 44 werkt nu aan een nog grotere Eagle 54. Van dit ruim 16 meter jacht, met een knipoog naar de J-klasse boten, zijn nu de mallen klaar.

 

COLUMN HARRY DEKKERS

Goed zeemanschap en de Wet van Murphy

Zeebonk Harry Dekkers is behalve Commandant van de Zr. Ms. Urania ook watersporter. Speciaal voor de Vaarkrant schreef Dekkers columns, waarin hij ook zijn eigen missers noemt: De Wet van Murphy.

 

NIEUWS

Verplichte bootnaam gratis aangebracht

Booteigenaren op een boot zonder naam kunnen van Waternet in Amsterdam een boete krijgen van 90 euro. Maar Waternet biedt ook aan op zaterdag 26 juli gratis de bootnaam aan te brengen.

 

EVENEMENTEN

Krasse knarren op waterski's

We worden steeds ouder, maar ook steeds fitter. Neem nou de 83 jarige Tineke Wester die nog altijd waterskiënd bochtjes achter een speedboot draait. Speciaal voor waterskiërs als Tineke roept WV Nautica nu de Krasse Knarren Trofee in het leven

 

NIEUWS

Haai gevangen in Zeeland

Sportvisser Frank Dekker heeft op de Oosterschelde een ruwe haai gevangen. De vis was maar liefst anderhalve meter lang.

 

ZOMER 2014

'Zwemmen in rivieren is levensgevaarlijk'

Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren.

 

SAIL 2015

Prins Maurits beschermheer SAIL Amsterdam

Prins Maurits neemt het roer over van zijn neef koning Willem-Alexander als beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam. Dat maakte de organisatie achter het maritieme evenement dat volgend jaar augustus weer wordt gehouden, bekend.

 

NIEUWS

'Meer honden dan mannen met zwemvest'

De meeste mannen zien er op toe dat alle opvarenden van hun boot een zwemvest aan hebben, ze kijken alleen niet naar zichzelf. Volgens de Zweedse reddingsbrigade hebben zelfs meer honden dan mannen een zwemvest aan.

 

EVENEMENTEN

Elfstedentocht zonder ijs

Van 21 tot en met 26 juli 2014 wordt de 23ste Elfstedenweek te water gehouden. In deze week worden de bekende Elf Friesche (schaats-) steden aangedaan en in zes daarvan wordt overnacht.

 

BEURSNIEUWS

Superjachten in Genua

Tijdens de Genua Boatshow zal een speciaal paviljoen voor superjachten worden ingericht om aandacht te geven aan de Italiaanse superjachtindustrie, de grootste concurrent van de Nederlandse bouwers.

 

NIEUWS

Democratisch zeiljacht

Werfeigenaren zijn soms eigenwijze mensen. Aanpassingen aan het door hen bedachte model worden meestal alleen tegen een forse meerprijs gerealiseerd. Heel anders is de aanpak van C-Yacht. Deze werf laat al in de ontwerpfase de klanten aan het woord.

 

VERHALENSERIE #5

Boodschappen op zee

Durdana Putker zeilt samen met haar man Peter op hun jacht Lazy Duck over de Atlantische Oceaan. Het laatste deel van hun verhalenserie gaat over spijt.

 

EVENEMENTEN

Flyboarden in Appelscha

Tijdens de opening van de Turfvaartdagen, op zaterdag 9 augustus a.s., zal een FlyboardTeam demonstraties geven. Deze bijzondere attractie is bedoeld om een extra feestelijk tintje te geven aan het 10 jarig editie van de Stichting Turfvaartdagen Appelscha en het 40 jaar bestaan van de Turfroute.

 

NIEUWS

Boten steeds vaker in elkaars vaarwater

Drukte op het water leidt elke zomer weer tot onveilige situaties. Sommige watersporters kunnen een boot niet goed besturen, anderen kennen de regels onvoldoende of gaan varen in een onbekend gebied.

 

EVENEMENTEN

1-3 Augustus Willemsoord Werfgoed

Na de Stopover van Clipper Round the World Yacht Race staat de vroegere Rijkswerf Willemsoord in Den Helder van 1 tot en met 3 augustus weer in het teken van een nieuw evenement: ‘Willemsoord Werfgoed’.

 

NIEUWE BOTEN

Frauscher 747 Mirage

De nieuwe Frauscher 747 Mirage zal aan het grote publiek worden getoond tijdens de boatshows van Cannes en Genua.

 

NIEUWE BOEKEN

Helden op het water

De roeisport heeft een 150 jaar lange en rijke geschiedenis in ons land. Het boek 'Helden op het water' is het eerste publieksboek over deze prachtige sport.

 

NIEUWS

Veel zwemmers in problemen door stroming

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 393 keer in actie waarvan 55 keer  voor zwemmers. Veel zwemmers kwamen afgelopen dagen in de problemen door sterke stromingen voor de kust.

 

VERHALENSERIE #4

Marokko repareert alles

Durdana Putker zeilt samen met haar man Peter op hun jacht Lazy Duck over de Atlantische Oceaan. Hun verhaal van vandaag gaat over avonturen in het binnenland.

 

NIEUWS

Zeilreis tegen kanker

Zaterdag 26 juli vertrekt Luc Overtoom uit Amsterdam voor een twee jaar durende solo-zeiltocht rond de wereld. Tijdens de reis haalt hij geld op voor kankeronderzoek

 

DE VARENDE VAARKRANT

Grevelingen, zoutwater paradijs

Een dag met een sloep varen op het het zilte Grevelingenmeer is allesbehalve een strafexpeditie.

 

DE VARENDE VAARKRANT

Watersporters op de Grevelingen

Varende Vaarkrant Verslaggever Joris van Duin ontmoette op de Grevelingen een aantal enthousiaste watersporters.

 

SS Rotterdam op werelderfgoedlijst 'kansloos'

Het wordt een kansloze actie om cruiseschip de SS Rotterdam op de werelderfgoedlijst van de Unesco te krijgen. Dat zegt Thieu Knibbeler, hoofd van het bureau monumenten en cultuurhistorie bij de gemeente Rotterdam.
 

VERHALENSERIE #3

Baksjisj

Durdana Putker zeilt samen met haar man Peter op hun jacht Lazy Duck over de Atlantische Oceaan. Ze schreven voor de Vaarkrant een mini-serie over hun avonturen in Marokko, een van de landen die ze op weg naar het zuiden aandeden. Vandaag over baksjisj en de kosten van jachthavens.

 

NIEUWS

Rotterdam krijgt funsport gracht

In het centrum van Rotterdam komt een watersportgebied. Het water in de Steigersgracht wordt helder en geschikt voor zwemmen gemaakt en er komt een installatie die golven ltot anderhalve meter hoogte opwekt.

 

NIEUWS

Scheepsidentiteit gemakkelijk te stelen

Het is bekend dat de identiteitssignalen van schepen in de beroepsvaart veel onjuiste gegevens bevatten. Nu blijkt dat het ook nog heel eenvoudig is om de AIS identiteit van pleziervaartschepen te stelen.

 

NIEUWE PRODUCTEN

Twee nieuwe zeilersboeken

Uitgeverij Hollandia geeft deze zomer weer twee nieuwe boeken voor zeilers uit: Vier zomers zeilen van Henk Bezemer en het Handboek splitsen van moderne lijnen van Jan-Willem Polman.

 

VERHALENSERIE #1

Zeilen in de sprookjes van 1001 nacht

Durdana Putker schreef samen met haar man Peter voor de Vaarkrant een mini-serie over hun avonturen in Marokko. Dit keer de aankomst in de smerige havenstad Tanger.

 

VERHALENSERIE #2

Verdwalen in de Medina is plezier

Durdana Putker zeilt samen met haar man Peter op hun jacht Lazy Duck over de Atlantische Oceaan. Vandaag berichten ze over een verrassende wandeling.

 

NIEUWE PRODUCTEN

WhisperPower omvormer

Op de HISWA te water in spetember a.s. zal Whisper Power de nieuwe Supreme Combi sinus omvormer / acculader combinatie presenteren.

 

AMERICA'S CUP

Twee kandidaatplekken AC

Het eiland Bermuda en de stad San Diego zijn kandidaat om gastheer te zijn voor de wedstrijden van de 35e America’s Cup.

 

WERELDZEILER

Kanker bestreden met vervullen levensdroom

De diagnose kanker kwam hard aan bij Countryzanger Dave. Hij had eerder prostaatkanker gehad maar de ziekte was onverwachts terug gekeerd. Chemotherapie zag Dave niet zitten dus hij zocht zijn heil bij een Chinese dokter. Na de kruidentherapie koos hij er voor de ziekte te bevechten met het vervullen van zijn levensdroom.

 

VAARKRANT IN LIMBURG

Grindgaten als vaarplaatsen

Je graaft een grindgat, vult dat op met steenafval, laat dat vollopen en maakt er een watersportgebied van. In het kort het verhaal van Midden-Limburg. De Varende Vaarkrant ging er kijken.
 

PORTRET VARENDE VAARKRANT

 Je zorgen maken om een naderende sluis

,,We keken op tegen deze sluis in Panheel, met zoveel verval.''
 

PORTRET VARENDE VAARKRANT

In Berlijn was de sluis nog veel erger

,,Heeft deze sluis een slechte reputatie?''
 

PORTRET VARENDE VAARKRANT

Wat mannen willen en wat vrouwen willen

,,Kunnen de mannen lekker varen en de vrouwen shoppen''
 

PORTRET VARENDE VAARKRANT

Gepensioneerd en zo vrij als een vogel

,,We tuffen wat rond met ons stalen schip door West-Europa!''
 

VIDEO

De Telegraaf op de Atlantische Oceaan

Waarom doen gewone Nederlanders, soms zonder zeilervaring, voor de lol mee met een loodzware oceaanrace?
 

NIEUWS

Ingerekend na spectaculaire bootvlucht

Vijf tieners die met een bootje probeerden de politie te ontvluchten, hadden buiten de politiehelikopter gerekend.
 
24.7 °C
ONO4
 
files 189
172 km.
Beurs AEX
AEX 409.18
+ / - +0.16%

UW MENING:

Het is goed dat boetes voor overtredingen in de watersport zijn verhoogd


Verstuur

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor de Vaarkrant nieuwsbrief

De Vaarkrant nieuwsbrief brengt elke twee weken de hoogtepunten van het actuele watersportnieuws en tests van de meest bijzondere boten en watersportproducten. Ook komen de nieuwste trends op aan bod, evenals leuke gadgets, een spectaculaire video en exclusieve winacties. Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
 

NIEUWS

Meer regels of controle?

Er moeten meer regels komen op het water, blijkt uit de Stelling van de Dag. Handhaven moet ook: het ontbreekt aan controle, vinden velen.