• Volvo Ocean Race
  • Nieuwe boten
  • Tips & advies
  • Watersportbedrijven
  • Producten
  • Boot kopen
  • Boot huren
  • TV
  • Week vd Watersport

NIEUWE BOTEN

Limburgse werf komt met verlijmd aluminium motorjacht

De nieuwe Limburgse werf Loyal Yachts is bezig met de bouw van een nieuw compact aluminium jacht. Bijzonder is dat de aluminium romp grotendeels verlijmd is met technieken uit de vliegtuigindustrie.

Limburgse werf komt met verlijmd aluminium motorjacht

BOOTTEST

Ode aan de 50-er jaren

De Brago Bellavista is zo opvallend, dat je er niet zomaar aan voorbijloopt. Vrijwel iedereen die deze houten speedboot ziet liggen, herkent het model, de kleurstelling en het lakwerk. Dit kan niet anders dan een klassieker van de beroemde Italiaanse Riva werf zijn. Mis.

 
 

NIEUWE BOOT

Trots op puur staal

Tijdens boot Düsseldorf 2015 presenteert Boarnstream International Motoryachts uit het Friese Jirnsum haar primeur: de Boarncruiser 1300 Elegance – Sedan.

 
 

BOOTTEST

Mercury 100 pk blijkt aanwinst

Bijna elke nieuwe buitenboordmotor die wordt geïntroduceerd, is lichter, stiller en zuiniger dan de voorganger. Zo ook de nieuwe Mercury-serie van 80, 100 en 115 pk. Niks nieuws, zou je zeggen, maar tijdens de test van de nieuwe 100 pk achter een Karnic 1851 Open consoleboot bleek deze motor echt een aanwinst.

 
 

BOOTTEST VOLVO OCEAN 65

Hoe vaart een VOR boot?

Van een kilometer afstand kun je al zien dat de nieuwe VO 65 een racemachine is. De lange waterlijn, de brede kont en de 30 meter hoge carbon mast laten daar geen misverstand over bestaan. Maar is het ook een boot waar je het negen maanden op kunt uithouden? Mijn antwoord is: nee.

 
 

BOOTTEST YAMARIN CROSS 61 CC

Jolly Jumper

Yamarin is een innovatief bedrijf, dat onder andere cross-over boten maakt die vooral geschikt zijn voor het onberekenbare uitgestrekte Finse thuiswater. Maar ook in ons land is de combinatie van een aluminium romp met een polyester binnenschaal heel praktisch.

 
 

NIEUWS

Riva gaat nu ѐcht groot

Het Italiaanse Riva heeft op de Monaco Yacht Show aangekondigd een jacht van vijftig meter te laten bouwen. Het wereldberoemde merk is vooral bekend om zijn klassieke houten speedboten . Nu wil Riva ook actief worden in het allerduurste segment van de superjachtindustrie.

 
 

BOOTTEST OUDHUIJZER 620 DIESEL TENDER

Functioneel simpel

De laatste tijd worden er veel sloepen en tenders met een buitenboordmotor in een bun verkocht. Het is opvallend dat OudHuijzer, een grote speler in het segment van de zogenoemde outboardsloepen, begin dit jaar juist een dieseltender introduceerde.

 
 

HISWA MOTORBOOT VAN HET JAAR

Diversiteit maakt keuze Motorboot van het jaar lastig

Net als bij de zeilboten is het college watersportjournalisten in de jury voor de HISWA motorboot van het Jaar 2015 uitgebreid met een bekende jachtontwerper. Martin de Jager is de man die het technische peil in het overleg tussen de bootdeskundigen omhoog zal brengen.

 

HISWA ZEILBOOT VAN HET JAAR

Kleine zeilboten domineren verkiezing

De verkiezing van de HISWA zeilboot van het jaar heeft voor de editie van 2015 een grotere jury. Naast het bekende college van watersportjournalisten, is het selectieteam dit jaar versterkt met een gelouterde en gelauwerde jachtarchitect, de Amsterdammer Peter Bosgraaf.

 

NIEUWE BOTEN

Vedette Navigator 48

De Navigator 48 vult de modellenserie van Vedette Jachtbouw  aan de bovenkant aan. Het nieuwe vlaggenschp genaamd Navigator biedt een groter vaargebied en meer comfort aan boord.

 
 

NIEUWE BOTEN

Frauscher 747 Mirage

De nieuwe Frauscher 747 Mirage zal aan het grote publiek worden getoond tijdens de boatshows van Cannes en Genua. Op 9 september is de officiele premiere van de Oostenrijkse blikvanger.

 
 

RACEMONSTER

Test Oud Huijzer 700 tender

Oud Huijzer maakt een einde aan het idee dat luxe snelvarende tenders altijd duur moeten zijn. Ze brengen met de nieuwe 7 meter een boot op de markt die niet alleen comfortabel en snel is, maar met 175 pk onder de motorkap beduidend minder dan 50.000 euro zal kosten.

 
 

BOOTTEST

Verliefd op eigenzinnige Yvette

Van alle nieuwe boten die de afgelopen jaren in de Vaarkrant zijn getest is de Yvette II, zonder twijfel het meest instabiele, slechtst zeilende en meest oncomfortabele exemplaar. En toch heeft Yvette II iets dat mijn hart sneller doet kloppen.

 
 

NIEUWE JACHTEN

Grootste Truly Classic in aanbouw

Bij Bloemsma Aluminiumbouw en Claasen Shipyards is een 126 voet Truly Classic, een oogstrelend ontwerp van Hoek Naval Architects, in aanbouw. Deze grootste Truly Classic zal in 2015 worden opgeleverd.

 
 

NIEUWE BOTEN

Boarnstream Elegance

Jachtwerf de Boarnstream zal op Boot Dusseldorf een nieuwe Elegance lijn presenteren.

 
 

NIEUWE BOTEN

Vripack toont innovatieve V20

De Nederlandse studio Vripack toont het ontwerp voor een 1-persoons Solar Race Boat. Deze race boot vaart op zonne-energie en haalt snelheden tot 30 knopen.

 
 

Test North Line 37 Pilot

Stoere ijzervreter

Een van de vijf geselecteerde boten voor de HISWA motorboot van het jaar 2014 nominatie was de North-line 37 pilot, een in Nederland gebouwd jacht met een onmiskenbaar stoere uitstraling. De jury was vooral te spreken over de combinatie van vaareigenschappen en comfort.

 
 

BOOTTEST FAREAST 31R ONEDESIGN

Mini Volvo Ocean Racer

Wie zelf de racesensatie zoals op een Volvo Ocean Race boot wil meemaken kan terecht in….China. Want daar wordt onder Nederlandse supervisie de snelste compacte carbon racer van het moment gebouwd, de FarEast 31R. De Vaarkrant had de Nederlandse primeur.

 
 

Boottest Supiore Uno

De Supiore Uno is een echte trendy boot. Een tender die net zo goed past bij de sfeer van Hotel de l’Europe als op het achterdek van een superjacht. De Vaarkrant testte deze elektrische comfort tender op de meest trendy plek van ons land: Amsterdam.

 
 

Boottest - Zodiac Pro Open 650 Limited Edition Raid

Wie het in het buitenland over een opblaasbare boot heeft, spreekt van een zodiac. Het Franse RIB-merk is daar haast ongemerkt van merknaam tot productnaam geworden. Nadat het in 1934 begon met rubberboten, is Zodiac uitgegroeid tot een van de toonaangevende RIB merken. Wij testten de Limited Edition Raid, een speciale grijs-zwarte uitvoering van de veelgeprezen Pro Open 650.

 
 

Boottest - Rijnlandvlet 12.50 OC

In de vorige eeuw verdiende Eeltsjesbaas de bijnaam 'Rembrandt onder de jachtbouwers'. De Vaarkrant vond dit jaar een moderne navolger van deze legendarische Friese scheepsbouwer, Dirk Regtvoort van Scheepswerf de Volharding uit Zwammerdam. Hij ontwerpt en bouwt de Rijnlandvlet.

 
 

Boottest - Technohull aquaVITE 888

Soms krijgt de Vaarkrant de kans een unieke boot te testen. Zoals de Technohull aquaVITE 888, die slechts korte tijd voor testvaarten beschikbaar was. Voor deze custom built RIB die snelheden van 72 knopen kan halen, offeren we graag een vrije zondagmiddag op.

 
 

Boottest - Cruising Home

Het idee van een varende ‘woonboot’ is niet nieuw. Al in 2004 baarde de Flark, de ‘floating ark’ van Kees Westerbeek opzien en dit ontwerp werd zelfs geselecteerd voor de Motorboot van het jaar verkiezing. Met dit concept in het achterhoofd ontstond Cruising Home.

 
 

Boottest - Dominator 640 S

De naam Dominator doet de wenkbrauwen fronsen. Pretentieus, beetje agressief en er dringt zich een associatie met Arnold Schwarzenegger op. En dat klopt weer met de Oostenrijkse roots van de in Italië gebouwde superjachten.

 
 

Boottest - Willians 445 Dieseljet

Op negen van de tien superjachten is een tender aan boord met jetaandrijving, want op zo’n megajacht zijn de compacte inbouw en het ontbreken van scherpe uitstekende delen gemakkelijk.

 
 

Boottest - Enkhuizen 500

De eerste polyester Enkhuizen 500 werd 22 jaar geleden als kopie van een houten Engelse reddingsloep in productie in genomen. Na ruim 600 geproduceerde boten is onlangs de binnenschaal van deze kleinste Enkhuizen sloep gemoderniseerd.

 
 

Boottest - Maril 880 Cabin

De Friese sloepenbouwer Maril beperkte zich jarenlang tot slechts een handvol modellen. Maar inmiddels is het spectrum stevig uitgebreid en staan er ook moderne kajuitsloepen op het programma. Zoals de Maril 880 cabin, meer dan alleen een sloep met een kajuitje.

 
 

Boottest - Verano 515 Cabine Fish

In de categorie no nonsense boten brengt Jachtbemiddeling de Jong uit het Friese Wartena de Verano modellen op de markt. Het zijn eenvoudige, maar goed doordachte boten met een aantrekkelijke prijs.

 
 

Boottest - Elling E4

Er zijn maar weinig motorjachten waarvan is bewezen is dat je er de Atlantische Oceaan mee kunt oversteken. Maar het puur Nederlandse Elling Yachts heeft aangetoond dat het mogelijk is.

 
 

Boottest - BéGé 1150 OK

Het is een fabeltje dat varen onbetaalbaar is. Het klopt niet dat er nauwelijks nog stalen boten worden gebouwd. En dat goedkope boten altijd slecht zijn afgewerkt is evenmin waar. Drie bekende vooroordelen die door één werf worden weerlegd: Bootcentrum Geertsma met de BéGé 1150 OK.

 
 

Boottest - Contest 52 MC

De laatste boot die we in het kader van genomineerde HISWA motorboten van het jaar beschrijven is de Contest 52 MC. Een bijzondere nominatie, want dit jacht is het eerste motorjacht in meer dan vijftig jaar dat de zeilbotenwerf uit Medemblik uit de hoge hoed toverde.

 
 

Boottest - North Line 37 Pilot

Een van de vijf geselecteerde boten voor de HISWA motorboot van het jaar 2014 nominatie was de North-line 37 pilot, een in Nederland gebouwd jacht met een onmiskenbaar stoere uitstraling. De jury was vooral te spreken over de combinatie van vaareigenschappen en comfort.

 
 

Boottest - FarEast 31R

Wie zelf de racesensatie zoals op een Volvo Ocean Race boot wil meemaken kan terecht in….China. Want daar wordt onder Nederlandse supervisie de snelste compacte carbon racer van het moment gebouwd, de FarEast 31R. De Vaarkrant had de Nederlandse primeur.

 
 

Boottest - Linder 455 catch

Er is een grote groep milieubewuste watersporters waarbij het lijkt alsof varen bijzaak is. Want vissers gebruiken hun boot vooral als mobiele visstek. Met alle comfort onder handbereik en de mogelijkheid om snel even naar een plek te varen waar de vissen wél willen bijten.

 
 

Boottest - Essence 33

Een van de opvallendste nieuwkomers in de zeilbotenwereld is het merk Essence. De 33 voet daysailer valt op door een combinatie van fraaie lijnen en sublieme afwerking. Het gevolg was een nominaties voor de HISWA zeilboot van het jaar.

 
 

Boottest - Micore 628 cc offshore

Honda maakte onlangs bekend nauw samen te werken met een Zweeds merk consoleboten. De reden is duidelijk: motorfabrikanten verkopen gemakkelijker motoren als er ook een boot aan vast zit. De keuze viel op Micore en daarmee zet Honda de deur open voor introductie op de Nederlandse markt.

 
 

Boottest - Stormer Patrol

Maandenlang hebben we er voor ons televisieprogramma aan gewerkt en net voor het voorjaar was de ‘Patrol’ klaar. Hoe vaart nu zo’n aluminium patrouillevaartuig en wat hebben we tijdens de bouw over het hoofd gezien?

 
 

Boottest - Duffy 21

Wie denkt dat elektrisch varen een nieuwe trend is, heeft het mis. Al meer dan 30 jaar geleden werden er in Californie op grote schaal elektrische boten geproduceerd.  In 1970 introduceerde Marshall Duffield, bijnaam Mr. Duffy,  een elektrisch varen-concept en bracht dat onder de naam Duffy op de markt.

 
 

Boottest - Zuidkaper 48

De 48 voet Zuidkaper is een perfect voorbeeld van ambachtelijk Hollands vakmanschap, gecombineerd met de modernste techniek. gebouwd door een bescheiden Superjachtwerf.

 
 

Boottest - Ranieri 18 Voyager

Consoleboten worden vaak in serie gebouwd, waardoor ze goedkoper zijn dan de meeste met de hand gebouwde boottypes zoals de sloep. Het vaarplezier hoeft er niet minder om te zijn, zoals de Ranieri 18s Voyager bewijst.

 
 

Boottest - Sunrise 500

Varen kan vaak veel goedkoper dan je denkt, zeker als je afziet van zaken die veel mensen vanzelfsprekend vinden. Zoals een dieselmotor in een sloep. Een voorbeeld van zo’n outboardsloep is de Sunrise 500, die compleet met motor, kussens, kap en kabelaring nog geen 17.000 euro kost.

 
 

NIEUWE BOTEN

Corona Classic 93

Dit jaar wordt in Leiderdorp de nieuwe Corona Classic 93 gebouwd. Het is een variant op een bekend en beproefd thema, een no nonsense boot voor een aantrekkelijke prijs.

 

NIEUWE BOTEN

60 voet motorjacht Jongert

Bij de Noord Hollandse werf Jongert is een bijzonder superjacht te water gelaten. Het custom built 18 meter lange aluminium motorjacht zal varen rond Mauritius.