• Nieuwe boten
  • Tips & advies
  • Watersportbedrijven
  • Producten
  • Boot kopen
  • TV
  • Week vd Watersport

BOOTTEST AXOPAR 28

Tubeless Rib

Raar, zo ziet de Axopar 28 serie er op het eerste gezicht uit. Laag vrijboord, bijlboeg, hoekige opbouw, eigenlijk als  een Rib zonder tubes uit een ander universum. Maar dat deze adrenaline machine fabelachtig vaart, zie je er in eerste instantie niet aan af. Daarvoor moet je eerst het onderwaterschip bekijken.

Tubeless Rib

BOOTTEST ZUIDWESTERSLOEP 550

Elektrisch huren

Voor mensen zonder eigen vaartuig is het fijn dat er in ons land veel bedrijven zijn die boten van verschillende grootte en prijs te huur aanbieden. De laatste tijd zijn vooral de verhuurders van elektrische sloepjes in opkomst. Wij testten de Zuidwestersloep 550 van een verhuurder met een snel groeiend netwerk: Greenjoy.

 
 

BOOTTEST ALUQA ABALONE

Toptender

De Aluqa Abalone kreeg veel aandacht op de voorbije Hiswa te water, want een Ocean Blue gespoten aluminium tender met bijlboeg valt op. Deze geraffineerd afgewerkte tender is de allereerste boot van een nieuw bedrijf en werd direct genomineerd voor Hiswa motorboot van het jaar 2016 prijs.

 
 

TESTBOOTTEST ONEDAY 24

Adembenemend spannend

Matchracen wint de laatste tijd enorm aan populariteit, want het één tegen één varen is voor de deelnemers adembenemend spannend.

 
 

Boottest Linssen 36 deckbridge

Een nieuwe wind uit Limburg

In Limburg waait een andere wind dan in de rest van ons land. Limburgers leven Bourgondisch en klagen minder. Wellicht heeft die positieve levenshouding er toe geleid dat het goed gaat met de Limburgse botenbranche.

 
 

BOOTTEST

Waterklever

Het Italiaanse Formenti ZAR bouwt RIB’s die anders zijn dan andere. Gezegend met een onderscheidend design en een prachtig onderwaterschip zijn dit opblaasboten voor fijnproevers. Nieuw is de Tender lijn, die bestaat uit vier modellen. De Vaarkrant testte de ZF 3, een compacte RIB met 40 pk buitenboordmotor.

 
 

BOOTTEST

Test Smalland Tempo

Een van de mooiste moderne tenders is al een paar jaar geleden door Hans Heikoop uit Loosdrecht ontwikkeld. De ambachtelijke bootbouwer kwam met de Smalland Tempo, een relatief onderbelichte, puur Nederlandse snelvaarder met strakke lijnen en veel aandacht voor details.

 
 

BOOTTEST

Legendarisch

Wie over bootlegendes praat, haalt meestal de Italiaanse Riva of Wally als voorbeeld aan. Toch zijn er ook in de USA legendarische merken die na decennia nog altijd tot de verbeelding spreken. Zoals de Boston Whaler, een boot die bekend werd als de unsinkable legend. En nog altijd varen er doorgezaagde Boston Whalers rond als bewijs van de legendarische onzinkbaarheid.

 
 

BOOTTEST

Vaarkasteel

Een kasteel van een jacht, dat is de nieuwe Prestige 550 flybridge. Het is een variant op het thema dat in 2010 met de 500 is neergezet. Van dit model werden er meer dan 300 verkocht en het zorgde mede voor de doorbraak van Prestige in de USA.  In korte tijd werden de betaalbare Europese modellen daar populairder dan de lokale flybridge jachten.

 
 

BOOTTEST

Europees

In Europa is nog maar één producent van buitenboordmotoren. Het Italiaanse familiebedrijf Selva, produceert naast eigen modellen ook veel onderdelen voor andere nautische merken. Daarnaast brengt het een lijn getunede Yamaha motoren onder de eigen naam op de markt. De Vaarkrant reisde naar de Italiaanse Alpen voor een test.

 
 

BOOTTEST

Scandinavische kwaliteit

Het Nederlandse zeiljachtmerk C-Yacht slaat een nieuwe weg in. De nieuwe modellen worden niet langer door de Zeeuwse legende Frans Maas ontworpen, maar krijgen in de toekomst vorm door het mondiaal aansprekende superjacht ontwerpbureau van Gerard Dykstra. Onlangs werd de laatste C-Yacht van Maas geïntroduceerd, de 12.50i, een ode aan de ontwerper en aan de individuele mogelijkheden voor de klant.

 
 

BOOTTEST

Chapman 935

“Een geile boot”. Zo noemt Ferry van Houten van restaurant het Bosch zijn nieuwste aanwinst, de Chapman 935. Samen met Lex Sluyter van Navilex bedacht hij een nieuw loungeconcept in een hypermoderne tender. Bedoeld om met veel mensen in de Amsterdamse grachten te feesten, maar ook om snel groot water mee over te steken.

 
 

BOOTTEST

‘Smooth Ride’

In Frankrijk zijn Lobsterboten net zo populair als sloepen in ons land. De oorspronkelijk uit de USA afkomstige boten werden vooral in New England gebruikt om op zee op kreeft te vissen. Verantwoordelijk voor de populariteit in zijn eigen land is Bertrand Danglade. Hij tekende in 1996 voor Rhea zijn gedroomde visboot en zei: “ik maak een boot, maar dan beter…” Dat vraagt om een test van de populaire Rhea 27 open.

 
 

BOOTTEST LOYAL 980

Prijsbreker

Voor watersportondernemer Wim den Os is duidelijk hoe de jachtbouw zal veranderen. Er is behoefte aan goedkopere onderhoudsarme boten voor de nieuwe watersporters. Die hebben minder tijd en geld beschikbaar, maar willen wel alle comfort van thuis. De Limburger koos voor een modern compact tienmeter ontwerp van Jan Visser en besloot dit in onderhoudsarm aluminium te bouwen.

 
 

BOOTTEST

Mini Megajacht

Het komt niet vaak voor dat je de kans krijgt op een tochtje met een extreem luxe motorjacht. Maar een testtrial vanuit Scheveningen met de aluminium rondspant Mulder 98 Flybridge maakte mogelijk dat de Vaarkrantredacteur zich even Onassis kon voelen. De tocht met het grootste jacht van de werf uit Zoeterwoude, bewees dat Mulder is doorgegroeid naar de liga van Nederlandse superjachtbouwers.

 
 

BOOTTEST

Evinrude E-Tec G2 300 pk

Test Evinrude E-Tec G2 300 pk
Jarenlang hadden tweetakt buitenboordmotoren een slechte naam. Vrijwel alle fabrikanten gingen over op viertakt technologie, omdat deze stillere, zuiniger en schonere verbranding mogelijk maakte. Alleen Evinrude maakte nog tweetakt machines en gaf ze de naam E-tec mee. Want directe elektronische inspuiting zorgt voor een veel schoner resultaat. Met de nieuwste generatie lijkt de tweetakt motor als een feniks uit haar as herrezen.

 
 

BOOTTEST

Trendsetter

Als een gelouterde bootbouwer met een lange staat van dienst plotseling een totaal andere lijn begint, weet je zeker dat de markt is veranderd. Bootbouwer Henk Hokwerda van de Boarnstream, begon na vijftig jaar succesvol traditionele motorjachten bouwen met het nieuwe Elegance concept. En opnieuw maakte deze trendsetter er een succes van.

 
 

BOOTTEST

Boottest Lillebror 78 E

Aluminium als bouwmateriaal is in, tenders zijn hot, elektrisch varen is hip. Dan is een modern gelijnde aluminium elektrotender dus hét voorbeeld van een trendy boot. De Vaarkrant testte de Lillebror 78E een modieuze boot met een bijzonder verhaal.

 
 

BOOTTEST

Schoonheidskoningin krijgt facelift

Het gebeurt niet zo vaak dat een schoonheidskoningin al in het jaar van haar kroning een facelift krijgt. Bij de Interboat Neo 7.0, motorboot van het jaar 2014, gebeurde dat wel. De boot kreeg een nose job om haar opvallende uiterlijk wat publieksvriendelijker te maken.

 
 

BOOTTEST CORSIVA 690

Snelle tender

Het Nederlands-Poolse merk Corsiva scoort al sinds 2012 goede verkoopresultaten met de 690 tender. Dit is een van de goedkoopste tenders, mede dankzij de aandrijving met een buitenboordmotor in een bun.  Onlangs is het onderwaterschip verbreed om nog beter snel te kunnen varen.

 
 

BOOTTEST WINNER 8 PERFORMANCE

Racedreumes

“Everyone's a winner, baby, that's the truth,” zong de Amerikaanse band Hot Chocolate in 1978. Misschien was deze song wel de inspiratie voor Rietje Vader en Dick Rus om in 1986 de Winner werf te beginnen.

 
 

BOOTTEST

Nieuwe krachtpatser uit Japan

Buitenboordmotoren van 175 tot 225 pk passen uitstekend achter de populaire RIB’s en consoleboten van zes tot acht meter. Achter grotere boten hangen vaak dubbele 200 pk units.

 
 

Boottest Aquanaut Andante 438 OC

Conservatief modern

Dat er dit jaar vijf jachten genomineerd zijn voor de HISWA motorboot van het jaar 2015 prijs, geeft aan dat de ontwikkelingen in het motorbotensegment razendsnel gaan. Een van de genomineerde jachten komt van de traditionele Aquanautwerf, die met het innovatieve Andante concept een moderne koers is ingeslagen.

 
 

BOOTTEST

Korvet 14 CLR

Het lijkt of er elke HISWA Motorboot van het Jaar selectie een door Willem Nieland ontworpen jacht moet zitten. Heeft deze ontwerper echt een ‘gouden’ pen of vallen alleen doorgewinterde juryleden voor de stoere lijnen?

 
 

BOOTTEST

Flyer 33

Als de gerenommeerde jachtarchitect Gerard Dijkstra een nieuw zeiljacht tekent, mag je wat verwachten. Helemaal als het de naam krijgt van een van de meest memorabele jachten uit de vaderlandse zeilgeschiedenis, de Flyer.

 
 

BOOTTEST STEELER PANORAMA FF 46

Varend appartement

Een van de opvallendste boten van het afgelopen seizoen is ongetwijfeld de nieuwe Steeler Panorama Flat Floor 46. Een hele mond vol, maar het concept is zo geslaagd dat het jacht een van de vijf genomineerde boten is voor de prestigieuze HISWA boot van het Jaar 2015 prijs.

 
 

BOOTTEST

Sluiper 21

Er varen in Nederland veel elektrosloepen rond maar slechts weinigen zijn speciaal ontworpen voor het elektrisch varen. Een elektromotor plaatsen is niet zo moeilijk; er maximaal rendement uit halen vergt de nodige aanpassingen. Dat is goed gelukt op de Reeuwijkse Sluiper 21.

 
 

BOOTTEST

Antaris Seventy7 ‘Sport’

Bij de introductie van de Antaris Sixty6, sloeg deze modern gelijnde tender in als een bom. Door de stabiliteit, het niveau van comfort en het onderscheidende uiterlijk had het Friese Aquatec een kaskraker te pakken. Kort erop volgde de compacte versie die Fifty5 werd genoemd. Onlangs werd de grote Seventy7  in een gesloten en een open versie geintroduceerd.

 
 

BOOTTEST

Pointer 25 is nuchtere Fries

Een van de onopvallendste nieuwkomers op de najaarsbotenshows was de Nederlandse Pointer 25. Dit compacte jacht is na de populaire Randmeer en de fraai gelijnde G2 het eerste echte kajuitjacht van Jachtwerf Heeg. Misschien is de boot niet zo opvallend, maar wel snel en fraai afgewerkt.

 
 

BOOTTEST

Boottest Intercruiser 31

Nadat Interboat 20 jaar geleden begon met het bouwen van kleine sloepen is het geleidelijk aan veranderd in een allround jachtwerf met veel meer aanbod dan alleen sloepen. De nieuwe Intercruiser 31 is als compact motorjacht een voorbeeld van die veelzijdigheid.

 
 

BOOTTEST JEANNEAU SUN ODYSSEY

Allemansvriend

Het Franse Jeanneau viel de laatste jaren vaak bij de zeilboten in de prijzen. Modellen als de Sun Odyssey  409 en 379 werden Europees zeiljacht van het jaar en dus besloot de werf de lijn van 34 tot 50 voet te completeren. Nieuwste telg is de 349, die is genomineerd voor HISWA zeilboot van het jaar 2015.

 
 

NIEUWE BOTEN

Limburgse werf komt met verlijmd aluminium motorjacht

De nieuwe Limburgse werf Loyal Yachts is bezig met de bouw van een nieuw compact aluminium jacht. Bijzonder is dat de aluminium romp grotendeels verlijmd is met technieken uit de vliegtuigindustrie.

 
 

BOOTTEST

Ode aan de 50-er jaren

De Brago Bellavista is zo opvallend, dat je er niet zomaar aan voorbijloopt. Vrijwel iedereen die deze houten speedboot ziet liggen, herkent het model, de kleurstelling en het lakwerk. Dit kan niet anders dan een klassieker van de beroemde Italiaanse Riva werf zijn. Mis.

 
 

NIEUWE BOOT

Trots op puur staal

Tijdens boot Düsseldorf 2015 presenteert Boarnstream International Motoryachts uit het Friese Jirnsum haar primeur: de Boarncruiser 1300 Elegance – Sedan.

 
 

BOOTTEST

Mercury 100 pk blijkt aanwinst

Bijna elke nieuwe buitenboordmotor die wordt geïntroduceerd, is lichter, stiller en zuiniger dan de voorganger. Zo ook de nieuwe Mercury-serie van 80, 100 en 115 pk. Niks nieuws, zou je zeggen, maar tijdens de test van de nieuwe 100 pk achter een Karnic 1851 Open consoleboot bleek deze motor echt een aanwinst.

 
 

BOOTTEST VOLVO OCEAN 65

Hoe vaart een VOR boot?

Van een kilometer afstand kun je al zien dat de nieuwe VO 65 een racemachine is. De lange waterlijn, de brede kont en de 30 meter hoge carbon mast laten daar geen misverstand over bestaan. Maar is het ook een boot waar je het negen maanden op kunt uithouden? Mijn antwoord is: nee.

 
 

BOOTTEST YAMARIN CROSS 61 CC

Jolly Jumper

Yamarin is een innovatief bedrijf, dat onder andere cross-over boten maakt die vooral geschikt zijn voor het onberekenbare uitgestrekte Finse thuiswater. Maar ook in ons land is de combinatie van een aluminium romp met een polyester binnenschaal heel praktisch.

 
 

NIEUWS

Riva gaat nu ѐcht groot

Het Italiaanse Riva heeft op de Monaco Yacht Show aangekondigd een jacht van vijftig meter te laten bouwen. Het wereldberoemde merk is vooral bekend om zijn klassieke houten speedboten . Nu wil Riva ook actief worden in het allerduurste segment van de superjachtindustrie.

 
 

BOOTTEST OUDHUIJZER 620 DIESEL TENDER

Functioneel simpel

De laatste tijd worden er veel sloepen en tenders met een buitenboordmotor in een bun verkocht. Het is opvallend dat OudHuijzer, een grote speler in het segment van de zogenoemde outboardsloepen, begin dit jaar juist een dieseltender introduceerde.

 
 

HISWA MOTORBOOT VAN HET JAAR

Diversiteit maakt keuze Motorboot van het jaar lastig

Net als bij de zeilboten is het college watersportjournalisten in de jury voor de HISWA motorboot van het Jaar 2015 uitgebreid met een bekende jachtontwerper. Martin de Jager is de man die het technische peil in het overleg tussen de bootdeskundigen omhoog zal brengen.

 

HISWA ZEILBOOT VAN HET JAAR

Kleine zeilboten domineren verkiezing

De verkiezing van de HISWA zeilboot van het jaar heeft voor de editie van 2015 een grotere jury. Naast het bekende college van watersportjournalisten, is het selectieteam dit jaar versterkt met een gelouterde en gelauwerde jachtarchitect, de Amsterdammer Peter Bosgraaf.

 

NIEUWE BOTEN

Vedette Navigator 48

De Navigator 48 vult de modellenserie van Vedette Jachtbouw  aan de bovenkant aan. Het nieuwe vlaggenschp genaamd Navigator biedt een groter vaargebied en meer comfort aan boord.

 
 

NIEUWE BOTEN

Frauscher 747 Mirage

De nieuwe Frauscher 747 Mirage zal aan het grote publiek worden getoond tijdens de boatshows van Cannes en Genua. Op 9 september is de officiele premiere van de Oostenrijkse blikvanger.

 
 
9.7 °C
Z5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 413.94
+ / - -0.96%