Nieuws/Vrij

Lief, maar naïef

Lief, maar naïef

Door Marisia Cardoso

Jeugdzorg staat er gekleurd op in The Ice Dragon. Professionele hulpverleners ontpoppen zich in deze Zweedse familiefilm tot heuse plaaggeesten. Eerst regelen ze netjes dat de 11-jarige Mik (Philip Olsson) tijdelijk bij z’n tante Lena mag wonen, wanneer zijn aan alcohol verslaafde vader niet meer voor hem kan zorgen. Maar nét als de jongen een beetje is geworteld en met zijn nieuwe vrienden spannende avonturen beleeft, moet hij van jeugdzorg alsnog naar een pleeggezin.

Martin Högdahl gaat in zijn compacte verfilming van Mikaël Enstroms jeugdroman Op het randje vaak nogal kort door de bocht.

De geloofwaardigheid van het verhaal lijdt daar soms onder, maar de debuterend regisseur houdt het tempo er zo wel in.

Verder verweeft hij Miks fascinatie voor walvissen op onnadrukkelijke wijze met de gebeurtenissen. Cameraman Trond Hoines vangt ze in mooie cinemascopebeelden, met de ruige natuur als majestueus decor.

 Dat Mik ’t al snel naar zijn zin heeft bij de onconventionele Lena (Malin Morgan), komt vooral ook door zijn guitige klasgenote Pi (Feline Andersson). Met haar is het liefde op het eerste gezicht, zij haalt hem binnen in haar ’gang’, van haar droomt de jongen als hij door het nieuwe pleeggezin wordt uitgebuit en afgeblaft.

Pi is ook de eerste die hij opzoekt als hij daar wegloopt. Vanaf dat moment is Mik een voortvluchtige waar het hele dorp zich vastbesloten omheen schaart. Daar krijgt jeugdzorg nog een hele kluif aan.

POPULAIRE VIDEO'S