Nieuws/Vrij

McLaren ziet niets meer in V12

Door Sjoerd Bilsen, van

"De V12 is iets uit het verleden. De motor behoort in het museum." Dat zegt Antony Sheriff, topman van McLaren Automotive. De basis voor alle toekomstige McLaren-straatauto's ligt in een geblazen V8, al sluit hij een zescilinder niet uit.

"WE KUNNEN VEEL KANTEN OP"

De V12-motor, ooit de drijvende kracht achter de F1 uit de jaren negentig. Die tijd is voorbij, geeft hij aan. "Het is haast onmogelijk om een efficiƫnte V12-motor te ontwikkelen die voldoet aan de eisen van de consument en overheid. De krachtbron is te groot en te zwaar en creert een hoop interne wrijving. Vergeet niet, de extra cilinders betekenen een langere wielbasis, een gewichtstoename van 40 kg en 30% meer CO2-uitstoot. De prestaties kunnen dan beter zijn dan de geblazen V8, het gaat ten koste van de rij-eigenschappen. Met de huidige compacte V8 kunnen we nog veel kanten op." En de toevoeging van hybridetechniek staat op de agenda.

TOP-OF-CLASS -KRACHTBRON

Sheriff is bereid om wel een stap terug te zetten. "We kijken naar V6-motoren. Ze zijn lichter en compacter, wat je in staat stelt om ook de auto lichter te maken. Dat komt de handling ten goede. Ik zeg niet dat en wanneer we de zescilinder lanceren, maar als we het doen wordt het een top-of-class-krachtbron." In alle gevallen moet de krachtbron centraal in de sportwagen hangen. "Het middenmotorconcept behoort tot het DNA van McLaren."