Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Boerenkool pesto

Door Felix Wilbrink

Je mag je best even afvragen of ik gek geworden ben, maar wanneer je verder leest, denk ik dat jij ook begint te likkebaarden. Pasta met boerenkool (!) Het komt voort uit het feit dat mevrouw Wilbrink er al weken lustig op los lijnt. En aardappels ‘mag’ ze nog niet.

Dus eten we groenten, heel veel groenten. En het liefst een paar groentes door elkaar, zoals die topper van snijbonen met tomaat. Gisteren maakte ik boerenkool met aubergine. Ja, dat is lekker. Maar dit ook.

Ris de boerenkool van de nerf en hak fijn. Heel fijn. Dan doe je de walnoten even in de koekenpan, tot ze knapperig zijn. Geeft wat meer geur. Doe in kom en nu de kaas erbij, de olijfolie (liefst Griekse, die smaak tenminste nog), de knoflook, een druppel kruidenazijn, citroensap en de fijngehakte Spaanse peper. In de foodprocessor of met de Bamix tot je een pesto hebt.

Inmiddels heb je de bouillon aan de kook gebracht en de pasta gekookt. Plakjes ontbijtspek uitgebakken? Roer de hete bouillon door de pesto en serveer als saus over de pasta, reepjes uitgebakken spek erover. Heerlijk met een Lowlander Porter in het glas.

Oh jee, ik geloof dat ze ook nog geen kaas mag… Nou ja, wij zijn toch niet aan de lijn?

Nodig voor vier personen:

  • 100 gr walnoten, even opgepiept
  • 150 gr boerenkool, heel fijngesneden
  • 100 gr boerenkaas, extra belegen, gemalen
  • 3 tenen knoflook door de pers
  • 1 Spaanse peper, zonder zaad en zaadlijst, fijngehakt
  • 100 ml olijfolie
  • sap van een citroen
  • 3dl groentebouillon, heet
  • 1 theelepel azijn
  • 100 gr ontbijtspek uitgebakken