Nieuws/Vrij

Reizen

Uit & Thuis

1 / 3

Telegraaf

Op Schiphol lopen dagelijks zo'n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

1 / 3

Telegraaf

'Naar kinderen in Zuid-Afrika'

 

'Ik vlieg naar Zuid-Afrika om drie van mijn kinderen, mijn kleinkinderen en mijn broer en zus op te zoeken.

Mijn vrouw Amy en ik waren de laatste tijd bij haar dochter en kleinkinderen in Nederland. Zelf wonen we alweer zo'n vijftien jaar op Aruba en daar willen we ook graag blijven.

Ik ben geboren in Zeeland, maar was een baby van negen maanden toen we naar Zuid-Afrika verhuisden. Vandaar dat daar nog steeds familie woont.

Van 1998 tot 2002 woonden we in Nederland, daarna zijn we naar Aruba gegaan.

Ik probeer elk jaar Zuid-Afrika te bezoeken, maar het lukt niet altijd. De laatste twee keren stonden helaas in het teken van de begrafenis van mijn jongste zoon en die van mijn moeder.

Onze kinderen wonen verspreid over de wereld. Dit keer ga ik zonder Amy naar Zuid-Afrika omdat zij haar zoon in Noorwegen bezoekt.

Het is weleens moeilijk dat veel familie zover uit elkaar woont, maar gelukkig hebben we veel contact via Skype en WhatsApp." 

WieJan Willeboordse (65)BestemmingZuid-AfrikaAccommodatiebij familie, onder meer in PretoriaTijd2,5 weekRedenfamilie bezoeken

 

'Geen zin om naar huis te gaan'

 

'Mijn vader heeft vrienden in Lima en daar ben ik eerst naartoe gegaan. Dan kon ik even settelen en van daaruit verder.

Eerst heb ik in mijn eentje door Nicaragua gereisd. Mijn plan was om dat twee maanden te doen, om in elk geval een maand Spaans te leren. Daarna zou ik teruggaan naar Nederland.

Maar na twee maanden had ik nog niet zoveel zin om naar huis te gaan. Toen ontstond het idee om Peru te bezoeken.

Ik ben eerst weer bij die familievrienden geweest en heb daarna een rondje door het zuiden gemaakt. De Latijns-Amerikaanse cultuur en de Spaanse taal zijn super. En die warmte, heerlijk!

Veel mensen durven niet zo makkelijk op reis te gaan. Ze zijn bang voor het onbekende. Dat had ik in eerste instantie ook. Maar het was zo vet!

Ik realiseerde me dat je veel meer kunt dan je denkt, als je maar gewoon gaat. Ik wil alleen nog maar vaker op reis, maar eerst mijn school afmaken en daarna studeren. En dan ooit een keer terug!"

 

WieFanne Mol (17)WoonplaatsDen HaagTerug uitNicaragua, PeruAccommodatiehostels en bij vriendenTijd4,5 maandRedenvakantie

 

 

Lees meer over

Gerelateerde artikelen