Nieuws/Vrij

Binnenkijken

Verzot op geboortestraat

1 / 5

Rene Bouwman

Niets leuker dan gluren bij de buren! Wat hebben zij wat u niet heeft en wat heeft u wat zij niet hebben? Onze styliste Berber Govaars kijkt deze week binnen bij Aysu Sener uit Dordrecht.

1 / 5

Rene Bouwman

Het valt niet te ontkennen: Aysu Sener heeft een internationale achtergrond. Haar Turkse ouders verhuisden beiden als kind naar Nederland en zelf woonde ze vier jaar in een internaat in Turkije. Toch blijft het daarbij voor deze Dordtse dame, want zij moet er niet aan denken om haar straatje in Dordrecht te verlaten. Sterker nog: Aysu verhuisde in haar leven vijf keer. In dezelfde straat!

Het straatje in de wijk Oud Krispijn is al vanaf haar tweede jaar Aysu’s plek. Hier schoot ze wortel. „Ik weet niet wat het is, ik hoor hier gewoon. Hier wil ik nooit en te nimmer meer weg. Dit is wat ik ken.” Hier had de alleenstaande moeder ook geluk. Aysu: „Ik woonde in een oude huurwoning toen werd besloten dat die moest worden gesloopt. De oude bewoners mochten als eersten terugkomen, dus wonen we nu in een prachtige nieuwbouwwoning.”

Aysu en dochters Ebru (14) en Ezgi (11) wonen er heerlijk. „Maar het is natuurlijk nieuwbouw”, zegt Aysu. „Niet heel erg sfeervol.” Hoewel de Dordtse daar wel raad mee weet. Eigenhandig toverde ze de woning om tot een styling-paradijsje. Schuiven, verven, meubels verwisselen en zelfs zagen, boren en schroeven is haar niet vreemd. „Ik heb net een bureau voor mijn dochter gemaakt en ga binnenkort beginnen aan een kozijn en een deur voor de trapkast in de hal.”

Wie denkt dat ze dat doet omdat er geen man in huis is, heeft het mis. „Ik kan het zelf beter. Mannen doen het niet zoals ik het wil. Mijn moeder, van wie ik mijn liefde voor een mooi huis heb, deed het vroeger liever ook eigenhandig.”

 

Wat haar ogen zien, maken haar handen. Zo ook met haar macramé muurhangers waarmee ze op Instagram onder de naam Ays.style al hoge ogen gooide. „Ik heb het in het internaat in Turkije geleerd. In die jaren mocht je daar geen godsdienstlessen krijgen. Dus leerden we macrameeën als dekmantel.” Lachend: „Als er controle kwam, verstopten we snel de Koran en pakten het macraméwerk op.”

Inmiddels zijn haar knoopsels helemaal trendy en wordt ze regelmatig gevraagd er een te maken. „Een heerlijk rustgevend werkje terwijl je moet blijven tellen en opletten. Heel meditatief.” Op zolder heeft Aysu een hobbykamer ingericht waar ze geregeld aan het knopen slaat. Met uitzicht op haar geliefde straatje? „Nee, er is alleen een dakraam. Weten dat het er is, is voldoende.”

Bewoners

Aysu Sener, Ebru (14) en Ezgi (11)

Huisdieren

Katten Eros en Shiva

Oppervlakte

ruim 90 m2

Kamers

5

Beste woonkoop

„Mijn Monstera-plant die geknakt bij de super lag. Nu is hij prachtig!”

Lees meer over

POPULAIRE VIDEO'S